Yeni Süper Bilgisayar

Bu bilgisayarı oluÅŸturan donanımları gördüğünüzde aÄŸzınız açık kalacak…

Gerçek ÅŸu ki, GPU’lar normal iÅŸlemcilerden daha hızlı iÅŸlem yapabiliyorlar. Bunu bilen Bielefeld Üniversitesi Fizik Fakültesi departmanı da, yeni süper bilgisayarlarını 400 Nvidia GeForce GTX 580 ve Tesla M2075 grafik kartı ile 152 çift-dört çekirdekli Intel Xeon X5600 serisi iÅŸlemcilerden oluÅŸturdu. Modern süper bilgisayarlarda uygulamaya baÄŸlı CPU performansı yeterli olmadığından beri, sistemler yüksek performanslı grafik kartlarıyla destekleniyorlar. 400 grafik kartının, 208’i 448 shader-unit ve 6GB GDDR5-EEC-hafıza içeren profesyonel Nvidia Tesla-M2075 ve 192’si 512shader-unit ve 1.5GB GDDR5 hafıza içeren Geforce GTX 580’den oluÅŸuyor. Sistemin toplam hafızası 9.1TB ediyor.

Üniversite’deki yeni süperbilgisayarın iÅŸlem gücü tam 500 TeraFLOPS (FLOPS=Floating Point Operations Per Second (Saniye Yapılan Yüzen Nokta Operasyonları). Kıyaslamak gerekirse, bu güce ulaÅŸmak için 5.000 Intel Core i7 2600K’den oluÅŸan bir bilgisayar çiftliÄŸine ihtiyaç duyarsınız. Üniversite’ye göre, yeni süper bilgisayarın enerji tüketimi, PC içeren sistemlere göre 50 kat daha az.

Peki Bielefeld’in fizikçileri bir bilgisayara 1.1milyon Euro harcarken ne planlıyorlardı? AraÅŸtırmacılar, bilgisayarda simülasyonlar yaparak büyük patlamanın hemen ardından evrenin halini incelemeyi planlıyorlar.


Bir cevap yazın

Connect with: