Induction Heater Ver.2.0

Induction Heater Ver.2.0

Daha önceki yazımda indüktif ısıtıcımızın 2 MOSFET li sürümünü tanıtmıştım. Şimdi bu ısıtıcının ikinci versiyonu ile tekrar burdayım. Devremiz yine aynı Royer Induction Heater Devresi.

 

PCB Ver 2.02 Yerleşim Planı
PCB Termal baskı için Baskı Devre Şeması

Yukarıdaki devrenin 4 mosfet bir modelini yapıp gücü iki katına çıkarmayı planlıyordum. kullanılan elemanlar aynı sadece hepsinden iki adet daha ilave ediliyor. Bu devrenin test versiyonunda kapasitör Bank eski devredekiyle aynı. Bu versiyondaki rezonans devresi ayrı olacak. Bakır bir boru ile su soğutmalı bir sistem hazırlıyorum. Su soğutma sistemi için bilgisayarlarda kullanılan sistemlerden faydalanmayı düşünüyorum. Bu devrenin toplam kapasitesi 2000 – 2500 Watt civarında test için 350 Watt lık bir Power supply kullanıyorum asıl güç kaynağı 2500 watt’lık el yapımı bir Trafo. Trafoyu okul dönemlerinde yapmış olduğum bir Amplifikatör için sarmıştım.

İşte Bu İndüktif Isıtıcımızın eski ( Induction Heater Ver 1.1 ) Versiyonu devre yeni fakat rezonans bobini daha yok onun yerine 1 mm lik bobin teli kullanıyorum.

 

MOSFET leri soğutmak için kullanacağım soğutucu blokları.

Devrenin iki MOSFET ile yapılmış eski versiyonu

Test için kullandığım 350 Watt’lık Power Supply ( Biraz kasılıyor uzun süreli beslemede yanabilir ! )

Geçici rezonans devresi ( uzun süre dayanmıyor ! ) Bu rezonans bobini 20 – 25 sn sonra yanmaya başlıyor !

Şimdi İndüktüf ısıtıcımızın 2.0 versiyonu tamamlıyoruz. İstediğim ölçülerde bakır boru temin etmem biraz uzun sürdü. Sonunda temin ettim ve şekildeki gibi 6 turluk bir bobin haline getirdim. Bakır kısım aşırı ısındığı için kapasitörleri boruya paralel bakır bir köprü hattının üzerine yerleştiriyorum ki aşırı ısıdan lehimler etiyip kapasitörler dökülmesin :)

24 adet 220nf 270 volt lık PKF kondansatörler kullanıyorum. Rezonans katının bitmiş hali.

Devrenin kurulu hali, devreyi beslemek için 2000 Watt’lık el yapımı bir trafo kullanacağım. Bu trafo için 50 Amperlik bir köprü doğrultucu ve 2 X 4700 mkf kondansatör koyuyorum.

Rezonans bobininin önüne bir fan yerleştirdim kendini ve etrafını aşırı ısıtıyor. Asıl soğutma sisteminde bobinin içinden su geçirilerek soğutma sağlayacağım ama uzun süreli çalışma olmayacağı için şimdilik gerek görmedim.

Besleme Katı ( 40 V volt 50 Amper )

Aşırı ısındığı için altına ilave bir fan yerleştirdim ama buna rağmen çok ısınıyor soğutucuyu biraz daha büyütmek gerekiyor.

Bu da devre çalışıyorken çekilen resimler

Büyük metal bir levha kullanarak yaptığım testte 40 Voltta 40 amperlik akım görüldü buda 1600 Watlık bir güç demek devre gayet başarılı çalışmakta. İyi bir kamera bulabilirsem yakında çalışırken çekilmiş bir video görüntüsü yayınlayacağım.

Video Görüntüsü yüklendi.

Birbaşka projemde görüşmek üzere sevgiyle kalın

Teşekkürler.

Teknolojik-Blog.Com
Aziz Ozdemiroglu

Bir yanıt yazın

Connect with: