Yeni Ubuntu “Oneiric Ocelot!”

Ubuntu’nun yeni sürümü 11.10’un adı ne olacak? İşte bugüne dek seçilmiş en garip isim…

Ubuntu’nun 11.04’lük sürümünün çıkmasına bir aylık gibi bir süre varken, Ubuntu’nun kurucularından Mark Shuttleworth 11.10 sürümünün adını açıkladı; “Oneiric Ocelot.” Kulağa oldukça garip gelen isimde Oneiric düşsel anlamına gelirken, Ocelot Amerika topraklarında yaşayan ve üzerinde isyah benekleri bulunan vahşi bir kedi türü.

Shuttleworth isim verirken ne istediklerini şöyle anlatıyor; “İstediğimiz şey hayali ve rüya gibi. Aynı zamanda şık ve muntazam. ” 11.04 sürümü Nisan’ın 28’inde beklenirken Oneiric Ocelot’un Ekim gibi kullanıcılara sunulması bekleniyor.

Ubuntu’nun 11.04 sürümündeki bazı değişikliklerden bahsedelim. Masaüstü arayüzünde Gnome üç boyutlu desteği bulunan Unity ile değiştiriliyor. İki boyutlu seçeneği de bulunacak arayüzden başka yeni sürümde Open Office tarafından desteklenen LibreOffice de bulunacak.

Gelecek Ubuntu’larda ne değişecek?

Oneiric Ocelot sürümünde ise Wayland grafik sistemi Ubuntu’da tamamen kendini göstermeye başlayacak; “Masaüstümüz gayet güzel bir şekilde oluştu ve diğer sürümümüzde bu değişim döngüsünü tamamlayacağız. İki boyutlunun yanı sıra donanımı kaldırabilen kullanıcılar OpenGL tabanlı Unity’yi de kullanabilecek.”

Ayrıca Ubuntu’nun “çıkış” komutunu da kapatacağı konuşulanlar arasında. Daha önceleri bir mesajlaşma uygulaması açıkken, penceresini kapatmanız için mesajlaşma programındaki durumunuzu çevrimdışı yapmanız gerekiyorken artık bu sorun mesajlaşmada ve diğer programlarda da çözülecek.

 


Bir yanıt yazın

Connect with: