Zombiye dönüştüren mantar bulundu!

Zombi filmlerini izlerken bunun asla gerçek olmayacağını düşünebiliriz. Ama zombiler, Amazon ormanlarında gerçek oldu.

Bilim insanları, Amazon ormanlarında canlıları öldürmeden önce yavaş yavaş zombiye çeviren bir mantar türü keşfetti. Parazit, karınca kolonilerini hedef alıyor ve onları yok ediyor.

Uzmanlar, mantarın orman zemininden geçtikleri sırada marangoz karıncaları yakaladığını ve daha sonra karıncaların içinde büyüyerek vücutlarını ele geçirdiğini keşfetti. Mantar daha sonra kimyasallar salarak karıncaların davranışlarını değiştiriyor.

Bazı karıncalar yolundan sapıp taze yaprak aramaya başlarken, bazıları ağaçların üzerinden yere yakın yaprakların üzerine düşüyor.

Bütün bunlar mantarın, sporlarını mümkün olduğunca uzağa yayma yönündeki mekanizmasının bir parçası. Parazit elinden ölümün son aşaması bilhassa zalimane.

Mantar, enfekte olmuş karıncayı yaprağa yönlendiriyor ve çenesini kilitleyerek hareket edememesine neden oluyor. Yani karıncayı hapsediyor. Karınca öldümü, mantar karıncanın başından filizlenerek çıkıyor ve gece orman zeminine düşen sporlar üretiyor. Enfekte olmuş karıncalar genelde yükseklerle orman zemini arasında yarı yolda, yaprakların üzerinde ölüyorlar. Zira burada nem ve sıcaklık mantarlar için uygun.

Yeni tür, Pennsylvania State Üniversitesi’nden David Hughes tarafından bulundu.

 


Bir yanıt yazın

Connect with: