Tier Sertifikaları ve Kapsamları Nelerdir ?

Datacente’ların teklif verirken dillerinden düşürmediği Tier sertifikaları aslında veri merkezlerini ölçümlemeyi hedefleyen bir yapıya sahip olup olmadıklarını belirten bir sertifikadır. Veri merkezlerinde farklı değerler ön plana çıktığından ölçüm sonuçlarını değerlendirmek de kişiden kişiye göre değişebiliyor. Bu sebeple veri merkezi standartları üzerine yapılan tartışmalar çoğu zaman sonuçsuz kalıyor. Tier sertifikaları halen tartışılır olmasına rağmen basit ve efektif yapısıyla en geniş anlamda kabul gören standart konumundadır.

Tier 1: Bu değerlendirme, henüz kritik öneme sahip olmayan sistemler için yapılıyor. Bu sebeple yedeği bulunmayan, kaynak konusunda tek bir yola sahip olan sistemler bu değerlendirmeye alınıyor. Bir veri merkezinin Tier 1 sertifikası alabilmesi için; tek bir güç ve soğutma yoluna sahip olması, atıl sisteminin bulunmaması ve öngörülen ayakta kalma oranının %99,671 olması gerekir. Bu değerleri artık en küçük veri merkezlerinde bile gördüğümüz için genelde Tier 1 sertifikasını almak pek bir anlam ifade etmez. Günümüzde bu standartları sağlayamayan veri merkezleri, yaşamıyor demektir.

Tier 2: Bu seviye Tier 1 için gerekli özellikleri sağlamanın yanı sıra yedek sistemleri gerektirir. Sistemin sorun yaşaması olasılığına karşılık yedek bileşenler ve sistemler bulundurulmalıdır. Yani bir şirketin Tier 2 sertifikasına sahip olabilmesi için: tek bir güç ve soğutma yolu, yedek bileşen ve sistemler, %99.741 ayakta kalma oranına sahip olması yeterlidir. Bu özellikleri sağlayan sistemlerin sayısı bir hayli fazladır ve Tier 2 sertifikası almak çok da zor değil.

Tier 3: Daha önceki iki seviyenin tüm özelliklerine ek parametreler ekleyen Tier 3 sertifikası, sektörde en sık görülen sertifika seviyesidir diyebiliriz. Büyük şirketler bu sertifikanın gerektirdiği şartları sağlayabilir ve bu sebeple genelde büyük veri merkezleri bu sertifikaya sahiptir. Tier 3 sertifikası alabilmek için birden fazla güç ve soğutma yolu gereklidir. Bunlardan biri kullanımda biri de yedek olarak bekletilir. Yedek güç ve soğutma sayesinde altyapı çalışmaları için sistemin kapatılması gerekmez. Sistem için hazırda yedek bileşenler bulundurulmalı ve sistemin ayakta kalma oranının %99.982 olması gerekmektedir. Tier 3 sertifikası alan şirketler bunu bir prestij simgesi olarak sergilemektedir.

Tier 4: Tüm seviyelerin birleşimi olan bu sertifikayı almak bir hayli zor. Oldukça büyük yatırımlar gerektirdiğinden sadece büyük şirketler bu sertifikaya aday olabiliyor. Ancak bazı şirketler enerji verimliliği sebebiyle bu sertifika için yatırım yapmamayı tercih ediyor. Tier 4 sertifikası alabilmek için veri merkezinin birden fazla güç ve soğutma yoluna sahip olması ve bunların tümünün herhangi bir anda kullanılabilir olmasını gerektiriyor. Böylece sistem her an 0 hata toleransıyla çalışıyor. Ayrıca sistem için yedek bileşenler bulundurulmalı ve sistemin ayakta kalma oranının %99.995 olması gerekmektedir. Tier 4 için kusursuz bir veri merkezi yapısı gereklidir.


Bir yanıt yazın

Connect with: