Intel Max Serisi, HPC ve AI’ya Çığır Açan Bellek Bant Genişliği ve Performansı Getiriyor

Yeni ürün ailesi, dünyanın en büyük zorluklarını çözmek için rakiplerinden 4,8 kat daha hızlı, yüksek bant genişliği belleğine sahip CPU ve Intel’in en yüksek yoğunluklu GPU’sunu sunuyor.

Dallas’taki Supercomputing ’22’den önce Intel Corporation, Intel Max Serisi ürün ailesini yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) ve yapay zeka (AI) için iki öncü ürünle tanıttı: Intel® Xeon® CPU Max Serisi ( kod adı Sapphire Rapids HBM) ve Intel® Veri Merkezi GPU Max Serisi (kod adı Ponte Vecchio). Yeni ürünler, henüz paylaşılan dağıtım güncellemeleriyle Argonne Ulusal Laboratuvarı’ndaki yaklaşmakta olan Aurora süper bilgisayarına güç sağlayacak.

Xeon Max CPU, yüksek bant genişliğine sahip belleğe sahip ilk ve tek x86 tabanlı işlemcidir ve kod değişikliğine gerek kalmadan birçok HPC iş yükünü hızlandırır. Max Serisi GPU, Intel’in en yüksek yoğunluklu işlemcisidir ve 100 milyardan fazla transistörü, 128 gigabayta (GB) kadar yüksek bant genişliğine sahip belleğe sahip 47 kutulu bir pakette birleştirir. oneAPI açık yazılım ekosistemi, her iki yeni işlemci için de tek bir programlama ortamı sağlar. Intel’in 2023 oneAPI ve AI araçları, Intel Max Serisi ürünlerinin gelişmiş özelliklerini etkinleştirmek için yetenekler sunacak.

Intel Super Compute Group Kurumsal Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Jeff McVeigh; “Hiçbir HPC iş yükünün geride kalmamasını sağlamak için bant genişliğini en üst düzeye çıkaran, bilgi işlemi en üst düzeye çıkaran, geliştirici üretkenliğini en üst düzeye çıkaran ve nihayetinde etkiyi en üst düzeye çıkaran bir çözüme ihtiyacımız var. Intel Max Serisi ürün ailesi, oneAPI ile birlikte yüksek bant genişliğine sahip belleği daha geniş pazara sunarak CPU’lar ve GPU’lar arasında kod paylaşımını kolaylaştırıyor ve dünyanın en büyük zorluklarını daha hızlı çözüyor.”

Intel Max Serisi Neden Önemli?

Yüksek performanslı bilgi işlem (HPC), iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaktan dünyanın en ölümcül hastalıklarını iyileştirmeye kadar bilimin ve toplumun en büyük zorluklarını çözmek için ölçekte en gelişmiş yenilikleri kullanan teknolojinin öncüsünü temsil eder.

Max Series ürünleri, bu topluluğun ihtiyaçlarını ölçeklenebilir, dengeli CPU’lar ve GPU’lar ile karşılar, bellek bant genişliği atılımlarını içerir ve açık, standartlara dayalı, mimariler arası bir programlama çerçevesi olan oneAPI tarafından birleştirilir. Araştırmacılar ve işletmeler, Max Series ürünlerini kullanarak sorunları daha hızlı ve daha sürdürülebilir bir şekilde çözecekler.

Max Serisi ürünlerin Ocak 2023’te piyasaya sürülmesi planlanıyor. Intel, müşterilerine verdiği taahhütleri yerine getirerek, Aurora süper bilgisayarına güç sağlamak için Argonne Ulusal Laboratuvarı’na Max Serisi GPU’lu blade’ler gönderiyor ve Xeon Max CPU’ları Los Alamos National’a teslim edecek.

Intel Xeon Max CPU Neler Sağlıyor?

Xeon Max CPU, 350 watt’lık bir zarf içinde dört döşemeden oluşan ve Intel’in yerleşik çoklu kalıp ara bağlantı köprüsü (EMIB) teknolojisi kullanılarak bağlanan 56 adede kadar performans çekirdeği sunuyor. Xeon Max CPU’lar, 64 GB yüksek bant genişliğine sahip paket içi belleğin yanı sıra PCI Express 5.0 ve CXL1.1 G/Ç içerir. Xeon Max CPU’lar, çekirdek başına 1 GB’den fazla yüksek bant genişliğine sahip bellek (HBM) kapasitesi sağlıyor ve bu, çoğu yaygın HPC iş yüklerine uymaya

yeterlidir. Max Serisi CPU, gerçek dünyadaki HPC iş yüklerinde rekabete kıyasla 4,8 kata kadar daha iyi performans sağlıyor.1

  • Aynı HPCG performansı için bir AMD Milan-X kümesinden %68 daha az güç kullanımı.
  • AMX uzantıları, AI performansını artırır ve INT32 toplama işlemleriyle INT8 için AVX-512 üzerinden 8 kat en yüksek verim sağlar.2
  • Farklı HBM ve DDR bellek yapılandırmalarında çalıştırma esnekliği sağlar.
  • İş yükü karşılaştırmaları:
    • İklim modellemesi: Yalnızca HBM kullanan MPAS-A’da AMD Milan-X’ten 2,4 kat daha hızlı.
    • Moleküler dinamikler: DeepPMD’de, DDR belleğe sahip rakip ürünlere göre 2,8 kat performans artışı.

Intel Max Serisi GPU Neler Sağlıyor?

Max Serisi GPU’lar, en zorlu bilgi işlem iş yüklerini hedefleyen yeni temel mimari olan 128 adede kadar Xe-HPC çekirdeği sunar. Ek olarak, Max Serisi GPU’da şunlar bulunur:

  • 408 MB L2 önbellek – sektördeki en yüksek – ve 64 MB L1 önbellek verimi ve performansı artırır.
  • Bilimsel görselleştirme ve animasyonu hızlandırmak için tasarlanmış, yerel ışın izleme hızlandırmasına sahip tek HPC/AI GPU.
  • İş yükü karşılaştırmaları:
    • Finans: NVIDIA’nın A100 on Riskfuel kredi seçeneği fiyatlandırmasına göre 2,4 kat performans artışı.
    • Fizik: NekRS sanal reaktör simülasyonları için A100’e göre 1,5 kat iyileştirme.

Max Serisi GPU’lar, farklı müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli form faktörlerinde sunulacak:

  • Max Series 1100 GPU: 56 Xe çekirdeği ve 48 GB HBM2e belleğe sahip 300 watt’lık çift genişlikte bir PCIe kartı. Intel Xe Link köprüleri aracılığıyla birden fazla kart bağlanabilir.
  • Max Series 1350 GPU: 112 Xe çekirdekli ve 96 GB HBM’li 450 watt’lık bir OAM modülü.
  • Max Series 1550 GPU: Intel’in 128 Xe çekirdeği ve 128 GB HBM ile maksimum performanslı 600 watt OAM modülü.

Intel, ayrı kartların ve modüllerin ötesinde, alt sistem içinde yüksek performanslı çoklu GPU iletişimini sağlamak için x4 GPU OAM taşıyıcı kartı ve Intel Xe Link ile Intel Veri Merkezi GPU Max Serisi alt sistemini sunacak.

Max Serisi Ürünleri Neler Sağlıyor?

2023’te, şu anda Argonne Ulusal Laboratuvarı’nda yapım aşamasında olan Aurora süper bilgisayarının, 2 exaflop tepe çift duyarlıklı hesaplama performansını aşan ilk süper bilgisayar olması bekleniyor3. Aurora ayrıca, her biri altı Max Serisi GPU ve iki Xeon Max CPU içeren 10.000’den fazla blade ile Max Serisi GPU’ları ve CPU’ları tek bir sistemde eşleştirmenin gücünü sergileyen ilk şirket olacak.

SC22’den önce Argonne ve Intel, Aurora’nın 128 üretim blade’inden oluşan Test Geliştirme Sistemi Sunspot’u tanıttı. Aurora Erken Bilim Programından araştırmacılar, 2022’nin sonlarından itibaren sisteme erişebilecekler.

Max Serisi ürünler, Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndaki Crossroads, Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı ve Sandia Ulusal Laboratuvarı’ndaki CTS-2 sistemleri ve Kyoto Üniversitesi’ndeki

Camphor3 dahil olmak üzere ulusal güvenlik ve temel araştırmalar için kritik olan diğer birçok HPC sistemine güç sağlayacak.

Supercomputing ’22’de Intel ve müşterileri, Max Series ürünlerini kullanan 12 orijinal ekipman üreticisinin gelecek olan 40’tan fazla sistem tasarımını sergileyecek. Katılımcılar, bir dizi AI ve HPC uygulaması için Max Series ürünlerinin performansını ve kapasitesini gösteren demoları keşfedebilir ve Intel mimarlarından, müşterilerinden ve son kullanıcılarından Intel’in #2428 numaralı standında Intel’in platform çözümlerinin gücü hakkında bilgi alabilirler. Intel’in SC22’deki faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi mevcuttur.

Kod adı Rialto Bridge olan Intel Data Center Max Serisi GPU, Max Serisi GPU’nun halefidir ve 2024’te geliştirilmiş performans ve sorunsuz bir yükseltme yolu ile gelmesi amaçlanmaktadır. Intel daha sonra HPC’nin geleceğini mümkün kılmak için bir sonraki büyük mimari yeniliği piyasaya sürmeyi planlıyor. Kod adı Falcon Shores olan şirketin yaklaşmakta olan XPU’su, Xe ve x86 çekirdeklerini tek bir pakette birleştirecek. Bu çığır açan yeni mimari aynı zamanda Intel’den ve müşterilerden IDM 2.0 modelimiz kullanılarak üretilen yeni IP’leri entegre etme esnekliğine de sahip olacak.


Bir yanıt yazın

Connect with: