Point-to-Point Protokol

İnternet protokol takımına ek olarak farklı taşıma protokolleri gerektiğinde cihazları bağlamaya yarayan protokol. “Noktadan Noktaya Bağlantı” olarakta bilinen bu tür protokol ‘ler çoğunlukla dosya paylaşım ve mesajlaşma programlarınca kullanılmaktadır.

PPP bir bilgisayari Internete bağlamada kullanılan bir metoddur.

PPP iki bilgisayar arasında seri bağlantı/arayüz ile veri bağlantısı için tasarlanmıştır, tipik bir örnek bir PC Telefon Hattı ile bir Server bağlantısıdır.

Örnek olarak, Internet Servis sağlayıcınız size bir PPP bağlantı sağlar ve böylece onun server ı sizin isteklerinize cevap verir, onları internet ağına gönderir, ve ordan gelen cevabı gene internet aracılığıyla size geri getirir. PPP Internet Protocol (IP) unu kullanır (ve diğer protokollarada uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır).

Bu yüzden bazen TCP/IP süitinin protokolu olarak anılır. Open System Interconnection referans modelle ilgili olarak, PPP Veri_bağlantısı_katmanı Layer 2 (data-link layer) servisini sağlar. Esas olarak, sizin PC nizin TCP/IP paketlerini paketleyip onları internet Server’a (paketlerin gerçekten Internet e giriş yaptığı Server) yönlendirir. Bu ağ yapısında paket kaynaktan hedefe giderken birden fazla ara makine üzerinden geçebilir. Bu tarz yapılarda bir çok yön vardır. PPP farklı fiziksel medya üzerinde, (twisted pair veya optik line yada uydu iletişimide dahil) kullanmaya uygun full-duplex yani aynı anda çift yönlü (telefon haberleşmesi full-duplex dir) bir protokoldur.

Paket encapsulation için High Speed Data Link Control nin varyasyonunu kullanır. PPP umumiyetle daha eski Internet standartı olan Serial Line Internet Protocol a tercih edilir, zira PPP hem synchronous hemde asynchronous iletişimi destekler. PPP bir hattı diğer kullanıcılar ile paylaşır ve SLIP de olmayan hata tespit mekanizması PPP nin tercih edilmesinin başka bir nedenidir.


Bir yanıt yazın

Connect with: