Matematik kâbusuna son!

ABD’de 500 bin kiÅŸi tarafından kullanılan dijital öğretmen, Türkiye’de de geliÅŸtirildi!

Bilkent Üniversitesi Teknoparkı’nda görevli Türk mühendisler, özellikle sayısal derslerin rahat öğrenimi için kiÅŸilerin kapasitesine uygun rota belirleyen yazılım teknolojisi geliÅŸtirdi.

ABD’de benzeri 500 bin kullanıcıya ulaÅŸan bilgisayar yazılımı sayesinde öğrenciler, görsel, iÅŸitsel içerikli pek çok alternatiften kendi öğrenme profillerine uygun olanı seçerek ders çalışabiliyor.

TÜBİTAK destekli geliştirilen teknoloji, öğrencinin konuyu anlayıp anlamadığını matematiksel hesaplarla ölçüyor ve anlayana kadar ileri bilgiler sunuyor.

Bilkent Cyberpark’da faaliyet gösteren ve tamamı Türk mühendislerden oluÅŸan Arages BiliÅŸim Åžirketi Genel Müdürü Can Gürses, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK desteÄŸiyle yürüttükleri akıllı öğretim sistemi projesi olan Bilgi Uzayına Adapte Edilebilir KiÅŸisel E-Öğrenme Yolu (BilirkiÅŸi) adlı bilgisayar yazılımı uygulamasını baÅŸarıyla tamamladıklarını bildirdi.

Gürses, ”BilirkiÅŸi”nin Türkiye’de ilk kez literatürde ”Knowledge Space Theory” olarak geçen matematiksel-biliÅŸsel bir teorinin eÄŸitim alanına uygulanmasına yönelik web tabanlı bir bilgisayar programı olduÄŸunu belirtti.

E-öğrenmenin, günümüzde sadece eğitim sektörünün değil, iş hayatının da vazgeçilmez bir parçası olmaya aday olduğunu vurgulayan Gürses, e-öğrenme alanındaki gelişmelerin ve çözümlerin başarıyı hedefleyen her kurum ve birey için bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

-”KONUNUN TAMAMI ÖĞRENİLİYOR”-

Geliştirdikleri yazılımın bir konunun öğrenilmesinin matematiksel modellenmesini sağladığını ve konuyu öğrenmek isteyen herkese en uygun öğrenme yolunu belirlediğini ifade eden Gürses, teknolojiye ilişkin şu bilgileri verdi:

”Yazılım, öncelikle matematik, tıp gibi sayısal ağırlıklı derslerin ya da satranç gibi oyunların öğrenme uzayını ortaya çıkartan bir altyapı sunuyor. Yani bir konuda hiçbir ÅŸey bilmeme durumundan her ÅŸeyi bilme durumuna kadar, olası tüm bilgi düzeyleri ve bu bilgi düzeylerini birbirine baÄŸlayan öğrenme yollarının bütününü kapsıyor.

Program, kişileri konunun bilgi uzayının ortaya çıkartılmasının sonrasında, kendilerine en uygun öğrenme yolundan ilerletiyor ve konunun tamamını öğretiyor.

Program, bir konuyu kullanıcılara soru-cevap yöntemiyle ve kullanıcılardan elde ettiÄŸi veriler sayesinde herhangi bir konunun zorluk derecesi, optimum öğrenme zamanı gibi oldukça önemli verileri ortaya çıkarıyor. Teknoloji, öğrencinin konuyu anlayıp anlamadığını da matematiksel hesaplarla ölçüyor ve anlayana kadar ileri bilgiler sunuyor. Sonrasında da konunun öğrenilip öğrenilmediÄŸini test ediyor.”

Gürses, programlarının ayrıca, bir konuyu öğrenen kullanıcılar arasında belirli tip öğrenme stiline sahip olanları ortaya koyduÄŸunu, baÅŸarıya veya baÅŸarısızlığa götüren yolları tespit de ettiÄŸini belirterek, ”Sistemimiz bu yönüyle oldukça önemli ve eÄŸitim-öğretim sistemini temelden etkileyebilecek veriler sunuyor” dedi.

-”İÇERİK SİSTEMİNDEN FARKLI”-

Türkiye’de e-öğrenme denilince akıllara içerik üretiminin geldiÄŸine iÅŸaret eden Gürses, bu yazılımlarda kullanıcıların nasıl ilerleyebileceÄŸini, kendi özelliklerine göre nasıl bir yol izleyecekleri gibi bir altyapının bulunmadığını söyledi.

Gürses, Türkiye’de mevcut e-öğrenme ürünleri arasında oldukça farklı bir yere sahip olan ”BilirkiÅŸi” yazılımının matematik, yabancı dil, fen bilimleri, tıp eÄŸitimi gibi farklı alanlara uygulanabildiÄŸini, aynı zamanda hizmet içi eÄŸitim, sertifika programları, ALES, KPSS, ÖSS gibi sınavlara hazırlık aracı olarak da kullanılabileceÄŸini kaydetti.

-”ABD’DE 500 BİN KİŞİ KULLANIYOR”-

Uygulamanın matematiksel modelinin 1980’lerde Fransız ve Belçikalı matematikçiler tarafından ortaya konulduÄŸunu, modelin ilk uygulamasının ise ABD’de 1990’lı yıllarda yapıldığını aktaran Gürses, bu ülkedeki kullanıcı sayısının da 500 bine ulaÅŸtığını bildirdi.

Gürses, yazılımın ileriki hedeflerini ise, ”Öğrencilerin öğrenme stil ve tercihlerini belirliyoruz. Belirli tipteki öğrenme stratejisine sahip insanların, belirli öğrenme yolları , kiÅŸileri baÅŸarısızlığa ulaÅŸtıran sebepler neler? Bu gibi verileri çalışmamızın ileriki aÅŸamasında istatistiksel olarak da göstereceÄŸiz” sözleriyle anlattı.


Bir cevap yazın

Connect with: