Nüfus kağıtlarına da çip geliyor
Yıllardır üzerinde çalışılan çipli nüfus cüzdanı projesi önümüzdeki yıl hayata geçiyor.
İçiÅŸleri Bakanlığı’na baÄŸlı Nüfus ve VatandaÅŸlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün yıllardır üzerinde çalıştığı çipli nüfus cüzdanı projesi önümüzdeki yıl hayata geçiyor. TÜBİTAK’ın geliÅŸtirdiÄŸi milli iÅŸletim sistemine sahip çipe sahip yeni kimlikler, pilot bölge Bolu’da iki yıl önce devreye girdi ve bugüne kadar 220 bin kiÅŸiye çipli kimlik verildi. Devlet Planlama TeÅŸkilatı öncülük ettiÄŸi projede, güvenlik gerekçesiyle çipli kimler de tıpkı çipli pasaportlar gibi tek merkezde basılacak. Yeni kimlikler için, Polis Akademisi’nin çipli pasaport merkezine de ev sahipliÄŸi yapan Gölbaşı kampüsünde Kart Basım Merkezi kurulacak ve Nüfus ve VatandaÅŸlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne baÄŸlı çalışacak. Darphane’nin hazırladığı boÅŸÂ kimlik kartları, bu merkezde kiÅŸiselleÅŸtirilecek.
PARMAK İZİ DE YÜKLENECEK
Türkiye’nin dört bir yanındaki nüfus müdürlüklerinin dağıtacağı çipli kimlikler bu merkezde basılacak. Nüfus müdürlükleri, kimliÄŸini yenileyemek isteyen vatandaÅŸlara iliÅŸkin tüm bilgileri, bilgisayar aracılığıyla bu merkeze gönderecek. İllerden gelen bilgiler, boÅŸÂ kartlara bu merkezde yüklenerek sahibine postalanacak. Böylece eskiden beÅŸ dadikada alınabilen kimliklerin sahibine ulaÅŸması, günler alacak. Uluslararası standartlara uygun hazırlanan çipli kimliklere, sahteciliÄŸi önlemek amacıyla birçok güvenlik katmanı eklendi.
Yeni kimliklerin üzerinde bulunan TÜBİTAK’ın hazırladığı milli iÅŸletim sistemine sahip çiplere, kimlik sahibinin nüfus bilgilerinin yanısıra biyometrik fotoÄŸrafı ve parmak izi de yükleniyor. Yeni kimlikler, içerdiÄŸi bilgiler sayesinde saÄŸlık karnesi ve vergi kimlik kartı yerine de geçiyor. Bu kimliÄŸe sahip bir vatandaÅŸ, saÄŸlık karnesi olmaksızın hastaneye gidip tüm iÅŸlerini halledebiliyor. Karta, istenmesi halinde kimlik sahibinin elektronik imzası da eklenebiliyor.