VPN Nedir ? Nasıl Çalışır ?

Merhaba,

Bu yazımda sizlere teknik ayrıntılara girmeden basitçe VPN ( Virtual Private Network ) ve VPN servislerinin nerelerde ve ne amaçla kullanıldığına dair bazı bilgiler vermeye çalışacağım. Öncelik le VPN Kişiye özel sanal bir network bağlantısıdır yani kullanıcı adı ve şifre ile herhangi bir noktadan güvenli bir bağlantı yaparak şirketinizin networküne aynı şirket ağına bağlıymış gibi çalışmanızı sağlayan bir network servisidir. VPN bağlantısı yaptığınızda hangi servise bağlandıysanız artık o servis üzerinden internete çıkarsınız her istemci gatevay denen modem veya router üzerindeki sabit ip adresleri üzerinden dışarı çıkarlar. VPN yapısının kullanılmasındaki amaç şirketiniz içerisindeki sunucu ve paylaşım alanalarına sanki şirketteymiş gibi kullanabilmektir, aynı şekilde şirket IP adresine tanımlı servisleri aynı şirketteymiş gibi evimizden kullanma imkanı da sağlamaktadır. Home Office çalışanlar pekte uzak değildir aslında bu yapıya.

Peki Nasıl çalışır bu VPN derseniz ? Basitçe şu şekilde özetleyebiliriz. VPN bağlantısı yaptığınız servisin networküne sanki oradaymış gibi bağlı olmak ve oradaki servisleri oradaymış gibi kullanmak diyebiliriz. Siz VPN sunucusuna bağlandığınızda O sunucu ile aranızda özel bir tünel oluşturulur ve internet akışınız artık o tünelden akmaya başlar. Dolayısıyal bu tünel hangi ülkede ise o ülkenin internetini kullanmış olursunuz.

virtual-private-network

Son zamanlarda Twitter ve Youtube’un kapatılması ile ortalıkta VPN ler DNS ler dolaşmaya başlamış. Millet bildiği networkçü olmuş. Herkes harıl harıl Üücretli ücretsiz VPN servislerine bağlanır olmuş. Böylelikle VPN’e yeni bir anlam kazandırmışız :))

Yurtdışında birçok VPN servisleri bulunmakta bu servislerin amacı yasak uygulayan ülkelere alternatif geçit açmak tabiiki paralı olarak. Bu servislerden birine bağlanarak aynı oradaymış gibi internet trafiğinizi direkt o servisler üzerinden alabilirsiniz. Tabi internet hızınızdan biraz feragat etmeniz de gerekiyor zira artık internet trafiğiniz ISP’niz den gelmiyor. ( ISP “İnternet Servis Sağlayıcınız” )

Bu servisleri kullanmadan önce güvenilir bir VPN servisi bulmalısınız çünkü sizin gibi birçok kullanıcının aynı networke bağlandığı bir ağdan bahsediyoruz. Evinizdeki ağda sadece sizin bilgisayarınız var bu nedenle güvende olabilirsiniz. Ama bu özel ağın sizi bağladığı network’te artık birçok kullanıcı var. Ev bilgisayarlarının bir çoğunun şifresiz yada 12345 gibi basit şifrelerle açıldığını düşünürsek bu ağ üzerinde pekte güvende olduğunuz söylenemez. Hele hele unutmamak için tüm şifrelerini masaüstünde txt bir dosyada saklıyorsanız vay halinize !!!

Diğer bir tehlike ise şu, herkes büyük bir hışımla niye kapatılır diye sadece farklı kaynaklar üzerinden yasaklı alanlara bağlanmanın derdinde. Yani ben bağlanayımda nasıl olursa olsun ! Peki nereye bağlanıyorsun ? Neresidir bu servis nasıl çalışır ? Güvenlimi ? Bunu sorgulayan kimse yok !

VPN Bağlantısı yaptığınız ağda o ağa bağlı kötü niyetli kişilerden ziyade. Bağlantı yapıldıktan sonra artık o servisin IP adresi üzerinden çıkış yapıyorsunuz dolayısı ile girdiğiniz tüm siteler şifreler ve diğer güvenlik gerektiren işlemleriniz Loglanıyor. ( Yani kaydediliyor )

Yani VPN’le ben çıkıyorum Twitter’a derken neleri kaybedeceğinizi de hesap edin. Bu servislere bağlı olduğunuz zamanlarda kesinlikle Banka vb. güvenlik gerektiren hiçbir işlem yapmayınız. Önemli şifrelerinizi basit yöntemlerle ulaşılabilir yerlerde barındırmayınız. Mümkünse dosyalarınızı Encrypted olarak kaydediniz bu en azından bu dosyanın çalınsa dahi başka bilgisayarlarda açılmasını engeller.

Yok ben bilgisayarımda önemli bişey tutmam derseniz rahatlıkla bu VPN servislerini kullanabilirsiniz.

Saygılarımla,

Teknolojik-Blog.Com


Bir yanıt yazın

Connect with: