Tartışmalı internet yasası onaylandı!

ABD’de internet kullanıcılarına ait bilgilerin ‘siber güvenlik’ ile ilgili durumlarda istihbarat organları ve firmalar arasında paylaşımını öngören yasa tasarısı ilgili kurulda kabul edildi.

ABD’de uzun süredir tartışılan siber güvenlik yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nin ilgili kurulunca onaylandı. Tasarı,dijital ortamdaki kullanıcı bilgilerinin ilgili devlet organlarıyla firmalar arasında ‘belli koşullara bağlı olarak’ paylaşımını öngörüyor.

Siber tehditle mücadelede Amerikan istihbarat organlarının olanaklarını arttıracağı savunulan tasarı, vatandaşlara aitdijital kimlik bilgi ve verilerin bazı hizmet sunucu firmalarla paylaşılabilmesini ve tehdit oluşturan veri transferlerinin bloke edilebilmesini yasal kılıyor.

Tasarıya göre uzun bir listede yer alan ve çoğunu internet servis sağlayıcı ve mağazaların oluşturduğu firmalar, Ulusal Güvenlik Ajansı’nın veritabanına girip kullanıcıbilgilerini çekebilecek. Ajans siber tehdit oluşturan kullanıcılardan gelen veri akışını da, servis sağlayıcıya bildirip bloke edilmesini isteyebilecek.

Tasarı uzun süredir, kişisel haklara aykırı olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor. Bu yüzden tasarıya hazırlık sürecinde mahremiyet haklarını ‘güvence altına alan’ yeni hükümler eklendi. Örneğin istihbarat ajansının firmalardan isteyebileceği ‘durumlar’ kısıtlandı. Ancak hala pek çok siber hukuk uzmanı, firmalarla istihbarat organları arasında bu serbest bilgi paylaşımının kolaylıkla suiistimal edilebileceği, firmaların kendi ticari çıkarları için bu bilgileri kullanabileceği, devlet organlarının da abone bilgilerini firmalardan toplayarak yasadışı olarak gizli takip yapabileceği iddiasında.

Öte yandan bazı uzmanlar da firmalara açılan bu gizli veri ağının, özel hacker saldırılarına da kapı açtığı kanısında. Firmaların kolayca girebileceği veri tabanlarına, onlar üzerinden hacker’ların da erişebileceği iddia ediliyor.

Siber tehdit yasası, son yıllarda büyük ABD’li firmaların ağlarına yönelik siber saldırıların artması üzerine hazırlandı. Bu firmalar arasında bankalar, silah ve ilaç firmaları, e-ticaret siteleri ve arama motorları başta geliyor.


Bir yanıt yazın

Connect with: