Mars’a ikinci gezginci robot!
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars’a ikinci gezginci robotunu göndermeye hazırlanıyor. Yenirobotun 1,5 milyar dolara mal olması bekleniyor.
NASA’dan yapılan açıklamada, ÅŸu an Mars’ta görev yapan Curiosity benzeri yeni robotun gezegene 2020’degönderilmesinin planlandığı bildirildi.
NASA yetkilisi John Grunsfeld, “Çalışma ÅŸimdi su yüzüne çıkmış durumda ve ÅŸu an ulaÅŸmak istediÄŸimiz yerdeyiz” dedi. Grunsfeld yeni gönderilecek robotun, Mars’tan aldığı toprak ve kaya örneklerini Dünya’ya getirme çalışmaları için en azından “marÅŸa basmasının” öngörüldüğünü belirtti.
Bilim çevreleri, yeni robotta, Curiosity’nin sahip olmadığı bu yeteneÄŸin, “Mars’ta geçmiÅŸte hayat varmıydı” sorusunu yanıtlayacak delillerin araÅŸtırılmasında kilit önemi olduÄŸu görüşünde birleÅŸiyor.
-Yeni robotun maliyeti ve teknik detaylar-
Yeni robotun maliyetini azaltmak amacıyla Curiosity’nin tasarımlarında yararlanacak olan NASA mühendisleri Curiosity’nin yedek parçalarını yeniden iÅŸlemden geçirerekyeni robotta yerleÅŸtirilmesi mümkün olan yerlerde kullanacak. Mühendisler ayrıca, Curiosity’nin Mars’a yumuÅŸak iniÅŸ yapmasını saÄŸlayan roketli fren sisteminde kullanılan da dahil olmak üzere yeni gezginci robotun yapımında yararı kanıtlanmış teknolojilerden de istifade edecek.
NASA Gezegen Bilimi Bölümü BaÅŸkanı Jim Green, mühendislikle ilgili engellerin giderildiÄŸini ve yeni gezginci robotun maliyetinin, Curiosity’den daha az olmasının beklediÄŸini söyledi.
Pek çok kez programın dışına çıkan ve kendisine ayrılan bütçeyi aÅŸan Curiosity’nin yapım çalışmalarının NASA’ya maliyeti 2,5 milyar doları bulmuÅŸtu. NASA uzmanları maliyet hesabı üzerindeki çalışmalarını henüz tamamlamamış olsa da, NASA’dan bağımsız yapılan bir hesaplama, yeni robotun maliyetinin 1,5 milyar dolar olacağını gösteriyor.
Yeni robotun inÅŸa edilerek Mars’a gönderilme görevi, Curiosity’de olduÄŸu gibi yine NASA’ya baÄŸlı Jet İtiÅŸ Gücü Laboratuvarı tarafından yönetilecek. Robotun nereye ineceÄŸi ve Mars yüzeyindeki görevini yerine getirmesi için hangi tip araçlarla donatılacağına iliÅŸkin diÄŸer ayrıntılarsa çözüme kavuÅŸturulmayı bekliyor.
NASA’ya baÄŸlı bir uzmanlar ekibi gelecek aylar içinde bir araya gelerek, “yeni gezginci robotun kayaları delme ve bir uzay aracı veya insanlar tarafından alınacak parçaları saklama yeteneÄŸine sahip olması mümkün mü” sorusuna cevap arayacak.
-NASA Mars’a insan gönderme hedefine doÄŸru yol alıyor-
Beyaz Saray’ın 2030’lu yıllarda bir uzay aracıyla Mars’a astronot gönderilmesi talimatı doÄŸrultusunda hareket eden NASA, bu hedefe yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
Atmosfer üzerinde çalışmalarda bulunmak için Mars yörüngesine gelecek yıl içinde bir uydu yerleştirileceğini ilan eden NASA, 2016 yılında da diğerlerine göre nispeten ucuz robotik bir uzay aracının, sondaj çalışmaları yapmak üzere gezegene gönderileceğini bildirdi.
Avrupa uzay kuruluÅŸlarıyla yürüttüğü ortaklığı 2016 ve 2018’de sonlandıracağını duyuran NASA, buna karşılık ortaklığa son verilmesinin ardından da Avrupa uzay kuruluÅŸlarınca gerçekleÅŸtirilen uzay görevlerine az da olsa katkıda bulunacağını bildirdi.