İnternet içeriği yabancıya mahkum

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Türkiye’deki internet erişim fiyatlarının Avrupa’ya göre 6-7 kat pahalı olması nedeniyle internet içeriğinin, erişim fiyatlarının ucuz olduğu ülkelere kaydırıldığını kaydetti.

TELKODER’den yapılan yazılı açıklamada, bu konuda şimdiye kadar alınmaya çalışılan önlemlerin yetersiz olduğu ve içerik barındırma hizmeti veren yerli firmalara haksızlık yapıldığı belirtildi.

Açıklamada TELKODER üyesi internet servis sağlayıcılarından veri merkezleri konusunda faaliyet gösterenlerin hizmetlerinin neredeyse yüzde 100’ünün yurt içindeki veri merkezleri üzerinden gerçekleştirildiği ifade edilerek, Türk Telekom’un, Hollanda, Almanya, İngiltere gibi ülkelerdeki veri merkezleri ile yaptığı bedelsiz ara bağlantı(peering) anlaşmaları bulunmasına karşın, yerli firmalarla bu anlaşmaları yapmadığına dikkat çekildi.

İnternet servis sağlayıcılara Avrupa standartlarından 6-7 kat daha pahalı olan internet bant genişliği fiyatları uygulandığı, bu nedenle TELKODER üyelerinin işletmekte olduğu veri merkezlerinin, Avrupa ülkelerindeki veri merkezleri ile rekabet edemedikleri vurgulanan açıklamada, ”Daha önce TELKODER tarafından pek çok kez ifade edilen ve çözüm bulunması istenen ülkemizin içeriğinin yurt dışında bulunması sorununa bu koşullar altında çözüm bulunması ve bu içeriğin ülkemize gelmesi mümkün görünmüyor. Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın ‘İçerik sağlayıcıların içeriklerinin yüzde 60’ını Türkiye’ye taşımalarını sağladık’ açıklaması yaptı ancak üyelerimizin veri merkezinde böyle bir artış gerçekleşmemiştir. TELKODER üyelerinin yerleşik işletmeci Türk Telekom’dan aldıkları trafikte de böyle bir artış veya yurt dışından aldıkları Türkçe içerikte böyle bir düşüş gözlemlenmemiştir” ifadelerine yer verildi.

29 Eylül tarihinde BTK tarafından onaylanan ve yurt dışındaki içeriği Türkiye’ye çekmek için Türk Telekom tarafından başlatılacak kampanyada henüz denetim konularının yeterince açıklığa kavuşmadığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

”Yıllardır batı ülkelerindeki düşük fiyatlara rağmen ülkemizdeki veri merkezlerini kullanan içerik sağlayıcılar da kendi içlerinde bir pazar oluşturmuştur. TELKODER, bu içerik sağlayıcıların 29 Eylül 2010 tarihinde BTK tarafından onaylanan tarife ile yurt dışından gelecek ve ücretsiz hizmet alacak olan rakipleri ile nasıl rekabet edecekleri konusunun BTK ve Rekabet Kurumu tarafından hassasiyetle değerlendirileceğini, bugüne kadar TELKODER üyelerinin müşterileri olan ve bu ülkede kalmış, ülke yasalarına göre hareket etmiş ve vergi vermiş olan bu içerik sağlayıcıların da bu yolla cezalandırılmayacaklarını umuyor.

TELKODER yapmış olduğu incelemeler neticesinde, yerleşik işletmeci Türk Telekom’un yeni satın aldığı Invitel firması aracılığıyla, ülkemizdeki en büyük bankalardan birinin trafiğini yurt içi işletmecilere bağlamak yerine, Almanya-Macaristan üzerinden döndürdüğünü ve bu suretle yurt dışında barındırılan ülkemiz içeriğinin, ülkemize getirilmesi sürecinin maalesef tersine işlediğini de ifade ediyor.”


Bir yanıt yazın

Connect with: