Google E-Mail güvenlik !

google

Google mahkemeye yaptığı açıklamada Gmail kullanıcılarının “iletişimlerinin gizli tutulduğuna dair makul beklentisi olmaması gerektiğini” belirtmiş.

Arama motoru devi Google’ın, bir mahkemeye sunduğu raporda, e-posta servisi Gmail kullanıcılarının “iletişimlerinin gizli tutulduğuna ilişkin makul bir beklentisi olmaması gerektiğini” belirtmesi şaşkınlık yarattı. Türkiye’de yaklaşık 5 milyon kullanıcısı bulunan Gmail’in güvenliği tartışmalı bir hale gelirken, şirket, yaptığı açıklamada gizliliğin kendileri için son derece önemli olduğunu ve bunun aksinin iddia edilemeyeceğini savundu.

Son dönemde ortaya çıkan, Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nın ABD vatandaşları ve yabancıları izlediği yönündeki iddialar, bu konuda Google ve Gmail’i de şüphe altında bırakmıştı. ABD merkezli “Consumer Watchdog” adlı tüketici koruma örgütü, şirketin, aleyhine açılan bir dava nedeniyle mahkemeye yaptığı açıklamayı ele geçirdi ve bunu “şok edici bir itiraf” olarak niteledi. Ele geçirilen raporda Google, 425 milyon Gmail kullanıcısının, gönderdikleri iletilerin üçüncü tarafların erişimine açık olacağını kabul ettiğini savunarak, gizlilik beklentisi içinde olunmaması gerektiği belirtti.

Gayet sıradan bir iş!
İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, söz konusu itiraf, Gmail kullanıcılarını reklamların hedefi haline getirebilmek amacıyla e-maillerini taradığı ve yasalara karşı geldiği gerekçesiyle geçen ay Google’a açılan toplu davanın dosyasında bulundu. Dava, Google’ın “insanların özel e-maillerini hukuksuzca açtığı, okuduğu ve içerik elde ettiği” iddiasıyla açılmıştı.

Google yöneticileri ise, davada yöneltilen bu iddiaları reddederek, şikayetçilerin, kuruluşundan bu yana Gmail’in sıradan işleri arasında bulunan bazı hareketlerin, “suçmuş gibi gösterilmeye çalışıldığını” savunmuştu. Google, “Tüm e-mail kullanıcıları, e-postalarının otomatik bir sürece tabi olacağını bilmeliler” ifadesini kullanmıştı. Yine Google’a göre “Nasıl ki bir mektubu iş arkadaşına yollayan kişi, mektup iş arkadaşının asistanı tarafından açıldığında şaşırmıyorsa, internet tabanlı e-posta kullanıcıları da, bu e-maillerinin, alıcıların servis sağlayıcıları tarafından bir süreçten geçirildiğinde şaşırmaması gerek” demişti.

Türkiye’de de popüler
Tüm dünyada Gmail’in 425 milyon kullanıcısı bulunurken, bunun yüzde 1.2’sini de Türkiye’deki kullanıcılar oluşturuyor. Bu oran, yaklaşık olarak 5 milyon kullanıcıya eşit.

Tartışmalı ifadenin tepki toplaması üzerine bir açıklama yayınlayan Google, “içeriklerin kesinlikle paylaşılmadığını” belirtti. Google, kullanıcıların mahremiyeti ve güvenliğinin son derece önemli olduğunu, aksini iddia eden haberlerinse gerçek dışı olduğunu bildirdi. Savunma niteliğindeki açıklamada, “Gmail için geliştirdiğimiz güvenlik ve  mahremiyeti özellikleri endüstriye öncülük edecek derecede ileri düzeydedir. Söz konusu koruma, herhangi bir Gmail kullanıcısına e-posta gönderen herkes için geçerlidir” denildi.


Bir yanıt yazın

Connect with: