“Merak” yeni yuva arayışına devam ediyor.

curiosity

“Merak”, ilklerine yenilerini ekleyerek bu konuda önemli bulgulara ulaştı.

Yeryüzüne benzerliği dolayısıyla en çok merak edilen gezegen Mars’ın keşfinde yeni çığır açan Curiosity yani Merak, Kızıl Gezegen’de birinci yılını tamamlıyor, ilklerine yenilerini katarak.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın keşif aracı Curiosity yani Merak, adeta iğne deliğinden geçip, Kızıl Gezegen’e başarılı bir iniş gerçekleştireli neredeyse bir yıl oluyor.

NASA’nın başka bir gezegene gönderdiği 2 buçuk milyon dolarlık en gelişmiş keşif aracı 6 tekerlekli ve nükleer enerjiyle çalışıyor

Merak, 17 kamera, üzerinde bulunan meteoroloji istasyonu, sondaj ekipmanı ve çevreyi “tadarak-koklayarak” incelemesine olanak sağlayan araçlarıyla, Mars’ta hayata ilişkin kimyasal temel yapı taşlarını keşfe çalışıyor.

Curiosity, Mars’a indiği andan itibaren toprak incelemesinden, lazer sistemiyle ilk atışa, ilk sondaja bir çok ilke imza attı.

Dünya dışında ilk kez bir gezegende mineraller belirlenmesini sağlayan seyyar laboratuar, ilkel yaşam türlerini barındırabilecek içilebilir nitelikte su bulunan ortamın göstergesi sayılbilecek mineraller buldu.

İniş bölgesindeki bir yıllık araştırma-incelemenin ardından Merak indiği kraterin merkezindeki dağa doğru yola koyulmuş durumda.

Uzun sürecek bu yolda katmanlarda yapacağı incelemelerle gezegenin varoluş tarihini aydınlatmaya çalışacak.

Mars’ın çekirdek yapısını inceleyip, toprak ve kaya haritasını çıkaracak robotun, Dünya gibi sert kayalı gezegenlerin oluşumu hakkında bilgiler sağlaması bekleniyor.

Robot bilgileri, Mars ile Dünya arasında sinyal ulaşma farkı yüzünden 14 dakika gecikmeli aktarabiliyor.

Yeni nesil kaşif robotun görevinin “bir Mars yılı” yani yaklaşık iki Dünya yılı sürmesi hedefleniyor. Ancak Mars’a sadece üç aylığına gönderilen tekerlekli robot Opportunity’nin 9 yılı aşkın süre veri gönderebildiği hatırlandığında, Merak’ın da görev süresi kendiliğinden uzayabilir.


Bir yanıt yazın

Connect with: