“Merak” yeni yuva arayışına devam ediyor.

curiosity

“Merak”, ilklerine yenilerini ekleyerek bu konuda önemli bulgulara ulaÅŸtı.

Yeryüzüne benzerliÄŸi dolayısıyla en çok merak edilen gezegen Mars’ın keÅŸfinde yeni çığır açan Curiosity yani Merak, Kızıl Gezegen’de birinci yılını tamamlıyor, ilklerine yenilerini katarak.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın keÅŸif aracı Curiosity yani Merak, adeta iÄŸne deliÄŸinden geçip, Kızıl Gezegen’e baÅŸarılı bir iniÅŸ gerçekleÅŸtireli neredeyse bir yıl oluyor.

NASA’nın başka bir gezegene gönderdiği 2 buçuk milyon dolarlık en gelişmiş keşif aracı 6 tekerlekli ve nükleer enerjiyle çalışıyor

Merak, 17 kamera, üzerinde bulunan meteoroloji istasyonu, sondaj ekipmanı ve çevreyi “tadarak-koklayarak” incelemesine olanak saÄŸlayan araçlarıyla, Mars’ta hayata iliÅŸkin kimyasal temel yapı taÅŸlarını keÅŸfe çalışıyor.

Curiosity, Mars’a indiği andan itibaren toprak incelemesinden, lazer sistemiyle ilk atışa, ilk sondaja bir çok ilke imza attı.

Dünya dışında ilk kez bir gezegende mineraller belirlenmesini sağlayan seyyar laboratuar, ilkel yaşam türlerini barındırabilecek içilebilir nitelikte su bulunan ortamın göstergesi sayılbilecek mineraller buldu.

İniş bölgesindeki bir yıllık araştırma-incelemenin ardından Merak indiği kraterin merkezindeki dağa doğru yola koyulmuş durumda.

Uzun sürecek bu yolda katmanlarda yapacağı incelemelerle gezegenin varoluş tarihini aydınlatmaya çalışacak.

Mars’ın çekirdek yapısını inceleyip, toprak ve kaya haritasını çıkaracak robotun, Dünya gibi sert kayalı gezegenlerin oluÅŸumu hakkında bilgiler saÄŸlaması bekleniyor.

Robot bilgileri, Mars ile Dünya arasında sinyal ulaşma farkı yüzünden 14 dakika gecikmeli aktarabiliyor.

Yeni nesil kaÅŸif robotun görevinin “bir Mars yılı” yani yaklaşık iki Dünya yılı sürmesi hedefleniyor. Ancak Mars’a sadece üç aylığına gönderilen tekerlekli robot Opportunity’nin 9 yılı aÅŸkın süre veri gönderebildiÄŸi hatırlandığında, Merak’ın da görev süresi kendiliÄŸinden uzayabilir.


Bir cevap yazın

Connect with: