Global Akıllı Telefon Pazarında Android’in Yükselişi Sürüyor

Akıllı telefonların 2010 yılı 2.çeyrek dağıtım sonuçlarını gösteren iSuppli raporu, Android’e güvenenleri hayal kırıklığına uğratmamış görünüyor. Açık kaynaklı bir mobil işletim sistemi olmasıyla ilgi çeken Android’i tercih eden üreticiler son çeyrekte ciddi büyümeler göstermiş.

Son çeyrek cihaz dağıtım raporuna göre Android’e önem veren mobil cihaz üreticilerinden HTC ve Samsung ilk çeyreğe göre önemli ilerlemeler kaydetmiş. Android’in rekabet halinde olduğu üreticilerden Nokia ve RIM ilk çeyreğe göre pazar payını artırırken Apple’ın düşüş yaşadığı görülüyor.

Android’i bir çok cihazında kullanan HTC’nin gelirlerinde gösterdiği yüksek kazanç, yapılan dağıtım ile paralel görünüyor. Son çeyrekte cihaz dağıtımını 1.9 milyon artırarak 4.9 milyon adete çıkaran HTC pazar payını %8′e çıkarırken ilk çeyreğe göre %63 büyüme kaydetmiş. Android kullanan diğer bir cihaz üreticisi Samsung da %55.6 büyüme ile pazar payını %4.6′ya çıkarmayı başarmış. Droid ile Android’e geçmiş dönemde güç kazandıran Motorola %12,5 arttırmayı başarmış.

Blackberry üreticisi RIM‘in %7, Fin üretici Nokia‘nın %11.6 büyüdüğü son çeyrekte ilk 8 üretici içinde tek gerileyen üretici ise Apple olmuş. Pazar payını %4 düşüren Apple %13,9 pazar payı ile 3. sırayı koruyor.

Apple’ın pazar payının düşmesini Android gerçeğinin yanında iPhone 4′ün beklenmesine de bağlayabiliriz. Bunun yanında iPhone yerine iPad almayı tercih edenlerin olup olmadığını araştırmak iyi olurdu.


Bir yanıt yazın

Connect with: