Avrupa BirliÄŸi internete filtreyi sordu

Bilgi Teknolojileri ve İletiÅŸim Kurumu (BTK) BaÅŸkanı Tayfun Acarer, 22 AÄŸustosta test süreci baÅŸlayacak olan Güvenli İnternet Hizmeti’yle ilgili deÄŸiÅŸikliklere iliÅŸkin Brüksel’de, Avrupa BirliÄŸi (AB) yetkilileriyle görüştü.

Acarer, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu İkinci Başkanı Ayhan Beydoğan ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığıİnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen ile birlikte sektörü izleyen basın mensuplarıyla makamında sohbet toplantısında bir araya geldi.

Güvenli İnternet Hizmeti’ne iliÅŸkin bilgi veren Acarer, bu hizmetin sunulmasına yönelik düzenlemenin geçen yıl temmuz ayında hazırlanan Tüketici Hakları Yönetmeli’ÄŸinde “İsteyen aboneler güvenli internet hizmetini ücretsiz olarak alma hakkına sahiptir” ÅŸeklinde yer aldığını, BTK olarak bu düzenlemeye paralel olarak 22 Åžubat’ta karar aldıklarını söyledi.

Bu hizmetin sunulması için internet servis saÄŸlayıcılarının katılımıyla 20’nin üzerinde toplantı gerçekleÅŸtirdiklerini ifade eden Acarer, hizmetin tamamen isteÄŸe baÄŸlı sunulacağını vurguladı.

Hazırladıkları yeni düzenlemede, bu hizmetin tamamen tercihe baÄŸlı olduÄŸunu belirttiklerini aktaran Acarer, “22 AÄŸustos’tan sonra internet kullanıcıları ikiye ayrılacak; Güvenli İnternetHizmeti’ni tercih edenler ve tercih etmeyenler. Tercih edenlere, servis saÄŸlayıcılar ÅŸifre verecek. Bu ÅŸifre ile kullanıcı, ister aile, ister çocuk profilini tercih edecek. İsterse de Güvenli İnternet Hizmet’inden tamamen ayrılacak” diye konuÅŸtu.

Acarer, “Birçok aile böyle bir düzenleme olmadığı için bilgisayarını çocuklarına kullandırmıyor veya internet abonesi olmuyor. Hizmetin yürürlüğe girmesiyle internet kullanıcı sayısı artacak” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Güvenli İnternet Hizmeti’ni seçen ebeveynlerin istedikleri kısıtlamaları devreye alacaklarını ifade eden Acarer, örneÄŸin çocuÄŸunun oyun oynamasını istemeyen ailenin, buna yönelik kısıtlamayı istediÄŸi anda devreye alabileceÄŸini anlattı.

Acarer, Türkiye’de 10 milyon 900 binin üzerinde internet kullanıcısı bulunduÄŸuna iÅŸaret ederek, daha önce sunulan filtreleme hizmetini, yavaÅŸlamaya yol açması, kullanımı için prosedür gerektirmesi ve ücretli olması nedeniyle sadece 23 bin abonenin tercih ettiÄŸini söyledi. Acarer, bu hizmeti kendisinin de kullanmadığını belirtti.

BTK BaÅŸkanı Acarer, Güvenli İnternet Hizmeti’nden yararlanacağını belirterek, “Ben aile profilini kullanacağım. Çocuklarımın yaÅŸları büyük. En küçüğü 15 yaşında” dedi
.

Bir yanıt yazın

Teknolojik Blog
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.