GDT ( Gate Driver Transformer )

Merhaba,

Bu yazımda yüksek gerilimli inverter devrelerinde kullanılan Toroid Gate Sürücü transformatörlerine biraz değineceğim.

Bridge

 

Bu transformatorler genelde yüksek gerilim ile çalışan Switch Mod güç kaynaklarında kullanılırlar. Görevleri sinyal üretici yani Osilatör karındaki sinyali izole bir şekilde inverter devresindeki MOS-FET lere veya IGBT lere iletmektir.

Ben burada ne işe yaradığıyla değilde bu aletin nasıl yapılması gerektiği hakkında dneyimlerimi paylaşacağım. Hazırlamış olduğum iki adet OSC bulunmakta bunlardan biri 4046 PLL entegre ile diğeri ise neredeyse tüm inverter devrelerinden aşina alduğunuz TL 494 Entegresi ile hazırlandı.

Bu gate sürücü katlarının sonuna hazırladığım 1:1:1 toroid transformatör bağladım ve osilaskop ile sinyal durumlarına baktım ve ger toroid’in GDT olamayacağına karar verdim.

Bu devreki toroid bir PC power supply’kullanılanlardan ve çıkışa bakalım.

IMG_3516

Sonuç bu şekilde ve bu sinyal kesinlikle kullanılamayacak kadar kötü bir sinyal. Yaptığım birçok devrede kararsızlığın sebebinin bu olduğu kanaatine vardım. Bunu birde yine power supplu filtre transformatörü ile deneyelim.

IMG_3517

IMG_3518

Bu sefer biraz daha düzgün fakat halen kararlı ve düzün bir sinyal elde edebilmiş değiliz.

Şimdi toroidi değiştirerek deneme yapalım.

IMG_3528

Bobin tellerini birbirine dolayarak hazırlanmış bir transformatör bobini.

IMG_3529

Bu şekilde 8 – 15 tur sarabilirsiniz.

IMG_3531

ve Sonuç.. Mükemmel sonuç

Bu şekilde birde 4046 çıkışına bakalım. Buradaki toroid bobini ise CAT-5 kabloların içindeki kablodur. 13 tur sarılmıştır.

IMG_3532

Şimdi sonuca bakalım.

IMG_3533

50 Khz’lik mükemmel bir kare dalga.

Burada vurgulamak istediğim GDT hazırlarken mutlaka çıkışını bir Scope ile kontorl etmeniz aksi taktirde denemelerinizde birçok MOS ve IGBT yakabilirsiniz.

Teşekkürler,

Aziz Ozdemiroglu
Teknolojik-Blog.Com

Creative Commons Lisansı
Aziz Ozdemiroglu isimli yazarın GDT ( Gate Driver Transformer ) başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


Bir yanıt yazın

Connect with: