Endüstriyel sistemler siber tehdit altında

Enerji santralları, fabrikalar ve barajlar gibi endüstriyel yapıların bilgisayar sistemlerini hedefleyen yeni casus yazılım “siber savaş”ın fitilini ateşlemeye aday. Güvenlik uzmanları, yazılımın en az 5-10 kişilik bir grup tarafından aylarca süren çalışmanın sonucunda hazırlanmış olabileceğini belirtiyor.

Bilim – kurgu filmlerinde çizilen felaket senaryolarından biri daha gerçek hayatta karşılığını bulmaya başladı. Endüstriyel sistemleri yönetmek için kullanılan bilgisayarları hedefleyen yeni bir casus yazılım (trojan), internette kurbanlarını arıyor. İlk olarak haziran ayında tespit edilen ve Stuxnet adı verilen casus yazılımın ortaya çıkışı, içeriği ve etkileri açısından bugüne kadar bilinen bilgisayar solucanları ve virüslere benzemediğini belirten siber güvenlik uzmanları, casus yazılımın gündelik hayatta önemli tahribatlar yaratma potansiyeli taşıdığını belirtiyor.

İran, ABD’yi aret etti
Stuxnet üzerindeki araştırmalarına devam eden siber güvenlik şirketi Symantec’in uzmanları, virüsün 5 ile 10 bilgisayar uzmanının en az 6 aylık çalışmasının ürünü olabileceğini ifade ediyor. Stuxnet’in sadece yazılım bilgisi ile geliştirilemeyeceğini, endüstri kontrol sistemlerine ilişkin bilgilere de sahip olunması gerektiğini kaydeden uzmanlar, Stuxnet atağının oldukça organize ve yüksek bütçe gerektiren bir siber saldırı olduğunu söylüyor. Yazılımın bugüne kadar İran’ın yanı sıra Hindistan, Endonezya ve Pakistan’da da etkili olduğu uyarısını yapan uzmanlar buna karşın Stuxnet’in etkilediği bilgisayarların yüzde 60′ının İran’da bulunduğuna dikkat çekiyor. İran Bilgi Teknolojileri Konseyi Başkanı Mahmoud Liayi, casus yazılımın karmaşık yapısı değerlendirildiğinde yabancı bir devletin projesi olma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Liayi, “Stuxnet devreye girdiği zaman sanayi otomasyon sistemleri üretim hatları virüs tarafından belirlenen bir yere veri aktarımına başlıyor. Burada, virüsün mimarları verileri lemden geçiriyor ve ardından mühendisler hedef ülkeye saldırmak için plan çiziyor” dedi.


Bir yanıt yazın

Connect with: