Bilgisayar Oyunları Sağlığınıza Zararlı mı?

Bilgisayar Oyunları Sağlığınıza Zararlı mı?

Kimilerinin zaman zaman vakit geçirdiği bir uğraş, kimilerininse hayatının anlamı olan bilgisayar oyunlarının sağlık üzerindeki etkileri bolca tartışılmıştır. Özellikle de bilgisayar oyunlarının zararlarıyla ilgili bazı argümanlar o kadar sık söylenir ki duymayan kalmamıştır denilebilir. Ancak bunların yanında bilgisayar oyunlarının, özellikle beyin gelişimi ve mutluluk anlamında sağlık için faydalı denilebilecek etkileri de mevcuttur. Her şeyde olduğu gibi bilgisayar oyunlarından sağlıklı bir şekilde faydalanmanın yolu da kararında oynamaktan geçer.

Bilgisayar Oyunlarının İyi Bilinen Zararları

Bilgisayar oyunlarına kendini kaptırmak son derece olası olduğundan, saatleri ekran başında geçirmek işten bile değildir. Bu saatler boyunca genellikle kötü bir oturma pozisyonu korunduğundan omurga ve kaslar hasar görebilir. Kas ağrıları oluşabilir ve kişinin duruşu bozulabilir. Ayrıca aşırı kullanılan el eklemleri ve gözlerde yorgunluk belirtileri görülebilir.

Ekranda aksiyon bol olsa da oyunu oynayan kişi bu sırada az miktarda hareket eder. Hareketsiz geçirilen bu saatler kilo alımı ve obezite tehlikesini de beraberinde getirir. Kişi, oyunlar sebebiyle uykusuz kalabilir ve kapalı ortamda bulunduğu için D vitamini eksikliği ortaya çıkabilir.

Çocukların joystick, akıllı telefon ve tabletleri uzun süreler kullanması hijyenik endişeleri de beraberinde getirecektir. Ne de olsa sonrasında ellerini ağızlarına götürdüklerinden emin olabiliriz. Buna karşı bir önlem olarak bu linkte yer alan, elektronik cihazlar ve bilgisayar nasıl temizlenir önerilerine göz atabilirsiniz.

Daha Nadir Görülen Negatif Etkiler

Bu bariz denilebilecek tehditlerin yanında bilgisayar oyunlarının dikkat edilmesi gereken daha gizli yan etkileri de olabilir. Bilgisayar oyunlarının içeriği, kişinin şiddete karşı hassasiyetini azaltabilir. Bazı araştırmalar tıpkı uzun süre televizyon izlemek gibi bilgisayar oyunlarının da odaklanma problemlerine yol açtığını iddia etmekte, bazı uzmanlar ise bunun karşıt fikrini savunmaktadır. Ayrıca bilgisayar oyunları epilepsi hastalarında nöbetleri tetikleyebilmektedir.

Bilgisayar Oyunlarının Faydaları

Özellikle aşırı kullanımda ortaya çıkan bu zararların yanında bilgisayar oyunlarından edinilebilecek faydalar da mevcuttur. Örneğin bilgisayar oyunları oynamanın beynin ilgili bölümlerini büyüttüğü yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Stratejik planlama ve bilişsel kontrolle ilgili prefrontal korteks, anıların oluşturulması ve yön bulma becerileriyle ilgili hipokampus ve ince motor becerileriyle ilgili olan beyincik, bilgisayar oyunları oynayan kişilerde büyüyen beyin bölgeleridir.

Bilgisayar oyunları psikolojimiz üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bunun sebebi insan psikolojisiyle ilgili farklı unsurlara dayanır. Örneğin kişinin kendisini güçlü hissetme isteği insanın doğasında mevcuttur. Oyunda seviye atlamak, başarı göstermek ve uzmanlaşmak bu güdüyü tatmin eder. Aldığımız başarılı sonuçları paylaşmak insanlarda doğal olarak bulunan ödüllendirilme isteğini karşılayan bir deneyimdir. Oyunlarda olayların gidişatına hakim olabilmek ise kendi kaderimizi çizme isteğimize hitap eder.

Elbette çok daha basit bir şekilde bilgisayar oyunları oynamak sadece eğlenceli olduğu için de meraklılarını mutlu etmektedir. Dikkat edilmesi gereken şey; bunları aşırıya kaçmadan oynamak, açık havada yapılacak fiziksel aktivitelere de yeterince vakit ayırarak olası zararlarından kaçınmaktır.


Bir yanıt yazın

Connect with: