Åžifreniz bunlardan biriyse dikkat!
EÄŸer siz de bilgisayar kullanıcısıysanız bu habere bir göz atmanızda fayda var…
Avupa BirliÄŸi desteÄŸiyle Türk Bilim AraÅŸtırma Vakfı (TÜBAV) tarafından ‘Bilgi GüvenliÄŸi Farkındalığı Çalıştayı’ sonunda hazırlanan bildirgede çarpıcı öneriler…
‘Bilgi güvenliÄŸinde 10 kural’ adıyla yayınlanan bildirgede ‘Evinin anahtarını herkese verir misin! Åžifreni evinin anahtarı gibi düşün ve kimseye verme. Evinin kapısını açık bırakır mısın! Bilgisayarını evin gibi düşün ve öyle koru’ denildi. Bildirgede ÅŸu öneriler sıralandı:
– Gizli olduÄŸunu düşündüğünüz bilgileri güvenli ortamlarda tutun. Çünkü, kaybolabilir, çalınabilir, kopyalanabilir ve zarar görebilir.
– Åžifrelerini belirli sürelerde deÄŸiÅŸtir ki saldırılardan korun. DoÄŸum tarihi, anne, baba adı gibi kolay tahmin edilebilen ÅŸifreler kullanma. Åžifreni en az 8 karakter uzunluÄŸunda ve karışık ÅŸekilde oluÅŸtur. ÖrneÄŸin: Åže1Ö2Va3Bö4 (Åžehitler Ölmez Vatan Bölünmez!)
Bildirgedeki diğer öneriler şöyle sıralanıyor:
– Bilgisayarını, evin gibi düşün! Evini korumak istemez misin? Anti-virüs, anti-casus ve anti-spam yazılımları kullan. Bedava diye her ÅŸeyi bilgisayarına kurma. Ucuz etin yahnisi yavan olabilir!
– KiÅŸisel bilgilerini dünyaya açma, aÄŸ ortamında bulundurma ve kimseyle paylaÅŸma. Bilgisayarını kullanmadığın anlarda kapat veya eriÅŸimi kilitle!
– Ekran koruyucuya ÅŸifre koy ve gerekirse ekran koruyucuyu çalıştırmak için bir kısayol oluÅŸtur.
– BilmediÄŸin dosyaları e-postayı ve eklerini açma. E-posta içindeki baÄŸlantılara hemen tıklama, önce onu kopyala ve gezginin adres çubuÄŸuna yapıştır. Aynı mı, deÄŸil mi kontrol et.
– BilmediÄŸin siteye girerken, gezgin güvenlik ayarlarını üst seviyede tut. İnternet ortamında takip edilebilirsin. Bu yüzden; yasalarca yasaklanmış sitelere girme. Güvenlik ayarlarını düşürürsen, seni bilgisayarından, yasak iÅŸler yapılabileceÄŸini unutma! Bana bir ÅŸey olmaz veya benimle kimse uÄŸraÅŸmaz anlayışından vazgeç, takip edilebileceÄŸinin farkında ol.
– Silinen bilgilere ulaşılamaz olarak düşünme.