Siber Mobbing

mobbing

Gençler ve çocuklar arasındaki yaygın internet kullanımı mobbing tehlikesini de beraberinde getiriyor. İnternet üzerinden dışlanma, aşağılanma ve dedikoduya maruz kalan kurbanların sayısı artıyor.

Siber Mobbing ile Mücadele Derneği’nin yaptığı bir araştırma Almanya’da her 3 ila 5 gençten birinin en az bir kez “siber mobbing” adı verilen internet üzerinden tacize maruz kaldığını ortaya koyuyor.

Derneğin Berlin’de düzenlediği toplantının gündeminde konuya kamuoyunun dikkatini çekmek ve vakaların önüne geçmek için yapılabilecekler vardı.

Uzmanlar söz konusu soruna kamuoyunda ve aile içinde daha fazla yer verilmesi gerekliliğine dikkat çekti. Derneğin başkanı Uwe Leest, “Kamuoyunda tartışılmadan bu fenomenle verimli bir şekilde mücadele etmemiz mümkün değil” şeklinde konuştu.

‘Zorbalık hep vardı’

ABD Wisconsin Üniversitesi’nden bilim adamı Justin Patchin, “Zorbalık günümüz teknolojisinin gelişmesinden çok önce de vardı” açıklamasını yapıyor. Ancak uzmana göre, teknolojiyi kullanan bu yeni nesil zorbalık, çocukları her gittikleri yerde takip etmesi ve internete bir kez düşen bir bilgiden kurtulmanın neredeyse imkânsız olması nedeniyle mücadeleyi oldukça zorlaştırıyor.

Çocuklar ve gençler arasındaki iletişimin büyük bölümünün kısa mesajlar ve akıllı telefon uygulamaları üzerinden yürütüldüğünü belirten Patchin, bunun ebeveynlerin ve öğretmenlerin takibini zorlaştırdığını kaydediyor. Patchin çocukların teknolojik konularda bazen yetişkinlerden daha fazla bilgi sahibi olmasının da zorluk yaratabildiğini belirtiyor.

Uzmana göre interneti yasaklamak da çözüm değil. Zira çocuklar internete erişmenin mutlaka bir yolunu buluyor.

‘Koruyucu çalışmalara başlanmalı’

Alman Birinci Televizyonu ARD ve Alman İkinci Televizyonu ZDF’in yaptığı bir online ankete göre Almanya’daki 14 ila 19 yaşları arasındaki gençlerin tümü arada bir de olsa internette vakit geçiriyor.

“Kurbanların yaşı giderek düşüyor” uyarısında bulunan Siber Mobbing ile Mücadele Derneği’nden Catarina Katzer, okulların bunun önüne geçmek için biran önce bu yönde koruyucu çalışmalara başlaması gerektiğini kaydediyor.


Bir yanıt yazın

Connect with: