Oyun firmaları gözünü Türkiye’ye dikti!

Küresel araştırma şirketi Newzoo’nun gerçekleştirdiği araştırmaya göre 2012 yılında Türk internetkullanıcısının bilgisayar oyunlarına harcadığı para 400 ila 500 milyon dolar arasında olacak.

Türkiye’de yaşları 16 ile 60 arasında değişen 30 milyon aktif internet kullanıcısı baz alınarak yapılan araştırma 200 farklı ana başlık altında, tüm oyunları ve oyun platformlarını kapsayacak şekilde yapıldı. Araştırmaya göre internet kullanıcılarının yüzde 72′si (21 milyon 800 bin kişi) oyun oynuyor. Newzoo bu oranın batılı ülkelerden daha yüksek olduğunu belirtiyor. Buna karşılık oyunlara para harcayan oyuncuların oranı ise %52 ve bu oran Avrupa ve ABD’dekioyunculara göre biraz daha düşük. Newzoo Türk oyun sektörü için ilk defa bu çapta gerçekleştirilen araştırmayı, köklü ve uzman kuruluşu Seti Medya’nın işbirliği ile gerçekleştirdi.

Araştırma gösteriyor ki Türkiye’de sosyal ağ ve DVO (devasa online) oyunları son derece popüler ve harcanan toplam paranın %30’u ve oyunlara harcanan sürenin %40’ı bu tip oyunlara gidiyor. Türkiye’de mevcut internet nüfusundaki artış ve kişi başına oyunlar için yapılan harcamanın artması sektörde de çift haneli büyümeleri getiriyor. Türk oyun sektörü patlama yaparken pek çok küresel oyun şirketinin de oyun ve servislerini yerelleştirme konusunda çalışmalara hız vermesi de şaşırtıcı değil.

Sosyal ağlarda oyun, kullanıcıları cezbediyor

Güçlü küresel yöneliminden dolayı Facebook’un Türkiye’de ulaştığı çok yüksek büyüme oranı şaşırtıcı değil. Türkiye’de pek çok kullanıcının internete giriş sayfası olarakkullandığı Facebook, hem iletişim kurmak, hem de oyun oynamak için ideal bir zemin oluşturuyor. Türkiye’de bulunan 17 milyon 100 bin sosyal medya oyuncusu bu mecrayı en popüler oyun alanı yaparken, oyuncu sayılarında Almanya ile aynı seviyeye gelindiğini görüyoruz. Ve yine aynı batılı ülkelerde olduğu gibi bu sosyal oyuncularınyüzde 27′si oyunlara para harcamaktan çekinmiyor. 2012 yılı içinde Türkiye’de sosyal ağlara 40 milyon doların üzerinde para harcanacak.

Devasa online oyun pazarı canlanıyor

Türkiye’de oyunlara ödenen her 5 doların 1 doları Devasa Online (DVO) oyunlara harcanıyor. Toplam sektörün %21’ine denk düşen bu oran araştırmanın yapıldığı tüm Avrupa ülkeleri ve gelişmekte olan ülkelerden daha yüksek. Türkiye’de DVO oynayan 9.8 milyon oyuncunun yaş ortalaması batılı ülkelere oranla daha genç ve yüzde 80′i 35 yaşın altında. DVO oyuncuları arasında para harcayanların oranı %46 ve diğer ülkelerle benzerlik gösteriyor ancak ortalama aylık harcama miktarı ABD’ye göre kat be kat daha düşük. DVO oyuncularının yüzde 96′sı internet üzerinden bedava oyunlara yönelirken oyuncuların yüzde 27′si ise aylık ödeme gerektiren DVO’ları tercih ediyor. Gelirlere bakıldığında ise ücretsiz oyunlar %50’nin biraz üzerinde pay alıyor. DVO’lara harcanan toplam paranın yaklaşık olarak 30 milyon dolarının ise internet ve konsol kafelerinden geldiği tahmin ediliyor.

Newzoo’nun Yönetim Kurulu Başkanı Peter Warman araştırmayla ilgili olarak, “Türkiyede oyun sektörü herhangi batılı bir ülke veya gelişmekte olarak anılan Brezilya gibi diğer ülkelerden çok farklı. Araştırmanın yanı sıra iş ortağımız Seti Medya ve pazardaki ilk müşterimiz Turkcell ile yaptığımız görüşmeler pek çok oyun firmasının da tahmin ettiği sonucu gösterdi: Türkiye uluslararası oyun firmaları için bölgedeki en cazip ülkelerden biri. Ve… Türkiye’de mobil oyunların gelişimini mutlaka takip etmeliyiz.” dedi.

Türkiye araştırma verilerine internetten ulaşabiliyorsunuz

Türkiye’deki bu araştırma 200′den fazla genel ve oyunlarla ilgili konu üzerinden yapıldı. Newzoo müşterileri tıpkı Polonya, Amerika, Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda’da olduğu gibi çevrim içi interaktif olarak tüm verilere çapraz karşılaştırma ve gelişmiş grafik özellikleri ile ulaşabiliyorlar. Türkiye ile ilgili tüm verilere üyeler €4.000 ödeyerek sahip olabiliyorlar. Newzoo’nun bu mecradaki araştırmalarının ilk üyesi ise Turkcell oldu. Globalconnect ise Newzoo’nun Türkiye sponsoru olarak projede yer aldı. Newzoo’nun internet sitesinden farklı ülkelerde yapılmış araştırmalara, daha fazla ücretsiz veri ve infografiklere ulaşılabiliyor


Oyun firmaları gözünü Türkiye’ye dikti!” için bir yorum

Bir yanıt yazın

Connect with: