Mobil cihazlara dikkat !

Mobile-security

Mobil cihazlar, özel ve kurumsal hayatımızın en mahrem bilgilerini herkese aralıyor. Bu gerçeğe rağmen sosyal ağlarda önlem almayanlar vahim sonuçlara katlanıyor.

İnternet yaşam tarzı haline gelince bilgi güvenliği konusunda her aile ve kurum önlem almaya başladı. Ancak panik anında alınan önlemler kurum ve bireylerin iletişim yeteneklerini sınırlıyor. Oysa kullanıcıların bilinçlendirilmesi ve eğitimi güvenlik yatırımının en önemli kısmını oluşturuyor. Sosyal ağlarda paylaşılan bilgiler çoğu zaman kişinin kendi gönüllü itirafı gibi ortaya çıkarken, mobil cihazlar ise özel hayatın tam bir izdüşümü haline geldi. Yanımızdan ayırmadığımız dokunmatik ekranlı akıllı cihazlar, her dakika parmak izi alır gibi bütün mahrem bilgilerimizi de üzerinde taşıyor.

UZAKTAN MÜDAHALE EDİN
Kaybolma riskine karşı özel resim, video ve dokümanları asla mobil cihazlarda taşımamak gerekiyor. Eğer taşımak zorundaysanız, öncelikle ekran kilidi kullanmanız ve düzenli olarak güncellenen güvenlik yazılımı kurmanız gerekiyor. Pek çok kişi ya da kurumun özel bilgileri bu mobil cihazlar yüzünden ele geçiriliyor. Ancak önlem alırken panik olmadan, iletişim yeteneklerini kısıtlamadan çözüm üretmek gerekiyor. HTC, iPhone, BlacBerry ve Android cihazların uzaktan erişimle alarm çaldırmak, cihazı kilitlemek veya tüm verileri silmek gibi özellikleri var. Ancak öncesinde bu yazılımları yüklemek ve servis kaydını telefonu ilk aldığınızda girmek gerekiyor.

HEDEF SOSYAL AĞLAR
Araştırmalar saldırıların temel hedefinin mobil cihaz ve sosyal ağlar olduğunu ortaya koydu. Kaspersky Lab’in verilerine göre, 2012’de bilgisayarların yüzde 80’i, web’de gezinirken saldırıya uğramış. Sosyal ağlarda dolaşırken, mahremiyet duygularının bir kenara bırakılması hem kurum hem de ailenin özel bilgilerinin ele geçirilmesine neden oluyor. Örneğin ailenin tatilde olduğu bilgisi, hırsızların ekmeğine yağ sürüyor.

En zor durumlara hazır olun
İnternet bankacılığı kullanıyorsanız, telefon faturanızı yatırmayı unutmayın. İnternet bankacılığı için SMS ile doğrulama mesajı gelmiyor. Bu da hizmetin kullanılmasını engelliyor. Sürpriz yaşamamak için alternatif yaratın!

Güvenlik elinizden uçmasın
Unutmayın şifre paylaşılınca gizlilik kalkar. Başınıza bir şey gelirse de arkadaşınızdan şüphe etmek zorunda kalabilirsiniz. “Bana güvenmiyor musun” baskılarına boyun eğerseniz şifrenizi mutlaka değiştirin.

Sosyal ağlarda sözleşme kabusu!
Sosyal ağlarda paylaşılan bilgiler kimi zaman karşınıza bir şirketin reklamı olarak çıkabilir. Örneğin Linkedin’de paylaştığınız şeyler kişisel bilgilerinizin her an yayılmasına neden olabilir. Üstelik bu bilgiler daha sonra çıkarılsa bile Google ve Yahoo’nun ön belleğinde kalıyor.

Dijital asistan ele veriyor
“Kişiyi gösteren evi değil, dijital asistanıdır” desek yanlış olmaz. Dijital asistan gibi yanınızdan ayırmadığınız akıllı bir telefon, tablet veya bilgisayar özel hayatınızın önemli sırlarını taşır. En iyi arkadaşınızın adı, sevdiğiniz filmler ve sadece Google’a sorduklarınız gibi kişisel detaylar, siz hiç anlamadan alışkanlıklarınızı takip eden internet siteleri tarafından öğrenilir.


Bir yanıt yazın

Connect with: