Korsan azaldı mı dersiniz? Hiç sanmıyoruz…

Korsan yazılım kullanımı son dönemde azaldı diye düşünenler… Galiba size öyle geliyor…

Yazılım firmaları korsanla mücadele için sürekli yeni çalışmalar yapıyor. Üstelik bu çalışmalar sonuç veriyor gibi görünüyor ama bu alanda en önemli faaliyetleri gösteren Business Software Alliance’ın (ya da daha popüler adıyla BSA’nın) son yayınladığı rakamlara göre korsan hiç olmadığı kadar yaygın. Rapora göre şu anda neredeyse dünya çapında kullanılan PC’lerin yarısında yasa dışı yazılım bulunuyor.

Korsan özellikle gelişmekte olan ülkelerde daha da yaygın. Çin ise herkesin bildiği gibi korsanın en önemli merkezlerinden biri. Araştırmaya göre Çin’li kullanıcıların %86’sı tüm veya neredeyse tüm yazılımlarını korsan olarak temin ettiklerini söylüyorlar. Nijerya, Vietnam, Ukrayna, Malezya, Tayland, Endonezya, Suudi Arabsitan, Meksika ve Güney Kore korsanın son derece yaygın olduğu diğer ülkeler arasında yer alıyorlar…

BSA elde ettiği verilerden ilginç bir de profil çıkartmış. Bu verilere göre ortalama korsan; 18 – 34 yaşında, 100’den az çalışanı olan bir fabrikada görevli bir Çinli. BSA’ya göre korsanın yaygınlaşmasının en büyük sebebi ise insanların çevrelerinde korsan yazılım ile karşılaşmaları ve yazılım çalmayı normal bir olay olarak karşılamalı.


Bir yanıt yazın

Connect with: