Cep telefonları, çocukları nasıl etkiliyor…

Cep telefonu zararlı mı, değil mi? Yılan hikayesine dönen bu soruya verilen son cevap düşündürücü…

Danimarka’da, yedi yaşındaki 28 bin çocuğun ve annesinin katıldığı araştırmanın sonuçları yayınlandı.

Yayınlanma kararı ise şöyle açıklandı: “Her ne kadar araştırmanın sonuçları erken yayınlanmış olsa da, cep telefonlarına erken maruz kalmanın bazı sakıncaları olduğundan endişeliyiz; zira bu araştırmanın ulaştığı bulgular doğruysa, mobil iletişim teknolojisinin hızla yaygınlaşmasının sonuçları halk sağlığı açısından endişe verici olabilir.”

Araştırmaya katılan kadınlarla, hamilelik dönemleri ve sonrasında dört kez telefonla görüşüldü. Görüşmelerde, hayat tarzları, beslenme alışkanlıkları ve yaşadıkları ortamla ilgili ayrıntılı bilgiler toplandı.

Çocukları 7 yaşına ulaştığındaysa, araştırmaya katılan kadınlarla tekrar görüşüldü ve sağlık durumları yanında, çocuklarının sağlığı ve davranışları hakkında da ayrıntılı bilgiler alındı. Ayrıca, kendilerinin ve çocuklarının cep telefonu kullanım alışkanlıkları hakkında da ayrıntılı bilgiler toplandı.

Araştırmanın sonuçları…

Sonuçlar, yedi yaşındaki her üç çocuktan birinin cep telefonu kullandığını ve yüzde 17’sinin hamilelik öncesi ve sonrasında cep telefonuna maruz kaldıklarını ortaya koydu. Aynı zamanda, araştırmadaki çocukların yüzde üçünün davranış bozuklukları yaşadığı ve yine aynı oranda çocuğun anormal davranışlar sergilediğini ortaya çıkardı.

Ancak diğer etkiler de hesaba katıldığında, doğum öncesi ve sonrasında cep telefonuna maruz kalan çocukların yüzde 50’sinin sorunlar yaşadığı ortaya çıktı.

Bazı insanlar, zaten sorunlu olan çocukların ebeveynlerine karşı koyarak bir cep telefonu sahibi olacağını ve bu durumun sonuçları çarpıtacağını öne sürebilir, ancak yine de hamilelik sırasında cep telefonu kullanımının, çocukları etkileyebileceği riski de göz ardı edilemeyecek kadar yüksek görünüyor.

Sadece anne rahminde cep telefonuna maruz kalmış olan çocukların yüzde 40’ının davranış sorunlarına sahip olduğu belirlenirken, yalnızca doğumdan sonra maruz kalanların ise, yüzde 20’sinin davranış bozukluğu belirtileri gösterdiği belirlendi.

Araştırmayı yayınlayanlar, ulaşılan bu sonuçların, daha önce yapılan araştırmaların sonuçlarını da desteklediğini belirtiyor.

Bu araştırma ve sonuçları, Journal of Epidemiology and Community Health (JECH) adlı tıp dergisinde yayınlanmıştı.


Bir yanıt yazın

Connect with: