İnsan olduğunuzu ispatlamak için yeni yöntem :)

CAPTCHA olarak bilinen ve web sitelerine üye olurken veya yorum yazarken kullanıcılardan kutu içerisine resimde gördüğü harf ve sayıları girmesini isteyen güvenlik sisteminde değişikliğe gidiliyor.

Karmaşık sayı ve harfleri resim formatında kullanıcılara sunan CAPTCHA, zaman zaman kullanıcıları da zor durumda bırakabiliyor; zira harf ve sayıların bazen resim üzerinden okunabilmesi oldukça güç olabiliyor. Ancak getirilmek istenen yeni sistem ile web siteleri hem kendi reklamını yapabilecek, hem de kullanıcıların harf ve sayıları okurken sıkıntı yaşamasının önüne geçecek.

Örneğin “X” isimli bir siteye üye olurken sizden tırnak içinde yazan “Bu siteden daha iyisi yok” metnini girmeniz yeterli olacak. Böylece şirketler hem kullanıcıların işini kolaylaştıracak, hem de reklam metnini kullanıcıya kendi eliyle yazdıracak.

CAPTCHA nedir

Açılımı “Completely Automated Public Turing Test to tell Computers and Humans Apart” olan CAPTCHA, sitelere hacker’ların spam saldırısı düzenlemesinin önüne geçmek için geliştirilen bir sistem olarak bilinir. Kullanıcılardan resim formatında sayı ve harf girişi isteyen sistem, böylece karşısındaki kullanıcının “insan” olduğunu belirleyerek işlemine devam etmesine olanak verir. Aksi taktirde bir bot sistemiyle siteye binlerce mesaj gönderilmesi veya yüzlerce spam kullanıcının kayıt olması mümkün olabilir.


Normal şartlarda alakasız harf ve sayılardan oluşan sistem değiştiği taktirde, sağ karede görüldüğü üzere tırnak içinde yazılan kelime veya cümle kullanıcılardan talep edilecek.


Bir yanıt yazın

Connect with: