Göz takip teknolojisi ve oyun

bilgisayaroyunu

Göz takip teknolojisi ile oyuncuların bakışlarından duygu durumlarını algılayıp, ona göre tepki veren bir bilgisayar oyunu geliştirildi.

Bir bilgisayar korku oyunu olan Sophia, Alman Regensburg Üniversitesi bilim insanları tarafından geliştirildi. Bu yeni oyun, oyuncuların duygularına tepki vererek, oyunun seyirini belirleyebiliyor ve heyecanı artırabiliyor.

Bilim insanları bunun için oyuncunun ekranda, ne zaman nereye baktığını algılayan bir teknik kullandı. Bir göz takip sensörüyle, oyuncuların bakışları analiz ediliyor.

Sophia’yı geliştiren ekipten Profesör Christian Wolff, Markus Heckner ve Michael Dechant, oyuncuların bir korku figürüyle karşılaştıklarında göz bebeklerindeki değişimler üzerinde çalıştı. Bilim insanları, göz bebeklerinin farklı tepkiler verebileceğini ortaya koydu.

Örneğin, oyuncu ekrana baktığında, bakışlarının genelde ekranın ortasında yoğunlaştığı, oyun sırasında kaçmak istediğindeyse bakışının kaçacağı noktaya kaydığını kaydettiler. Profesör Wolff, oyuncunun bakışlarının tespit edilmesi sayesinde, oyunlara sürpriz efektler yerleştirilebileceğini ifade etti.

Bu yeni tekniğin kulanıldığı ilk oyun Sophia oldu. Regensburg Üniversitesi Medya Enformasyonu Bölüm Başkanı Profesör Christian Wolff, bu yeni tekniğin oyun üreticileriyle işbirliği içinde farklı oyunlar için de kullanılabileceğini ifade etti.

Oyuncuların göz hareketleri uzun süredir bilim insanlarının araştırma konusu. Ancak göz sensörleri eskiden daha pahalı olduğundan, oyun üretiminde tercih edilmiyordu.


Bir yanıt yazın

Connect with: