Google sabit diskleri gözden çıkardı!

Google sabit diskleri gözden çıkardı!

İnternette gezinmeyle alakalı hemen her alt sektörün liderliğine oynayan Google, netbooklar için geliştirdiği açık kaynak kodlu ve ücretsiz Chrome işletim sistemini tanıttı. Google, 2010 yılının ikinci yarısında ‘özel üretim’ bilgisayarlarda görülmeye başlayacak sistemin ‘çok hızlı’ olacağını iddia ediyor.

Firmanın ürün geliştirmeden sorumlu genel müdür yardımcısı Sundar Pichai, Chrome OS yüklü netbookun açma düğmesine basılmasından sadece 7 saniye sonrade çalışır duruma geçeceğini söyledi. “Bir televizyon gibi olmasını istiyoruz. Açma düğmesine basıldığı anda internete bağlı şekilde kullanıma hazır olmalı” diye konuşan Pichai, sistemin sabit diskli değil , solid-state veya flash bellekli netbooklarla çalışacağını belirtti.

Yeni işletim sisteminin internet odaklı ve hızlı olması elbette bazı fedakarlıklar istiyor. Basın toplantısında açıklanan bilgilere göre sistemin yüklü olacağı netbooklarda tüm uygulamalar, güncellemeler ve bilgi depolama ihtiyaçları web-tabanlı olarak gerçekleşecek. Yani kullanıcı, sabit diski olmayacağı için geniş dosyalarını, klasörlerini, fotoğraflarını vs. bilgisayarında muhafaza edemeyecek.

EN İDDİALI ‘CLOUD COMPUTING’ PROJESİ

İlk bakışta dezavantaj gibi görünse de dosyaların bilgisayarda depolanmama meselesine Google “sunucu” çözümü getiriyor. Buna göre kullanıcının tüm dosyaları Google sunucuları üzerindeki ‘kişisel alanda’ toplanıyor ve kullanıcının dosyalarında yaptığı bütün değişiklikler aslında ve anında ‘sunucuda’ gerçekleşiyor.

Başka deyişle ‘cloud computing’ adı verilen web-tabanlı bilgi ve uygulama depolama/kullanma servislerinin en iddialısı olarak da nitelendirilebilecek sistem, Chrome OS yüklü netbook sahiplerinin sabit disk olarak Google’da kendilerine ayrılan sunucu alanını kullanacakları anlamına geliyor.

Böylece kullanıcı netbookunu kaybetse bile, yeni bir netbooktan kullanıcı adı ve şifresiyle bağlandığı anda tüm eski masaüstü, uygulamalar ve dosyalar anında elinin altında olacak. Netbookun internete bağlı olmadığı zaman da bazı yazı, hesaplama ve oyun uygulamaları çalışabilecek.

Google’ın netbook üreticileriyle görüşmeleri%2

ileGoogle sabit diskleri gözden çıkardı! – Windows Live.


Bir yanıt yazın

Connect with: