Gelecekte Antartika !

antarktika

Bilim insanları, on yılı aşkın süren gözlemlerden elde edilen fotoğraf ve haritaları kullanakarak, Antarktika’nın kar ve buz örtüsünden arınmış haritasını ortaya çıkardı.

Güney Kutbu’nu temsil eden dev buzdan kıta Antarktika, ilk kez beyaz olmadığı bir haritada gözler önüne serildi.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve İngiliz Antarktika Araştırmaları Merkezi, on yıllar süren araştırmalardan elde edilen verileri kullanarak, Antarktika’nın kar ve buzdan arınmış topografyasını ortaya çıkardı.

Araştırmanın başını çeken İngiliz bilim insanı Peter Fretwell, NASA’nın ‘Operation IceBridge’ projesi kapsamında yapılan araştırmalardan elde edilen bilgileri kullandı.

‘Buz Köprü Operasyonu’nda, Şili’nin Punta Arenas kentinden havalanan NASA’ya ait keif uçakları, Antarktika üzerinde sayısız uçuş yaparak kıtanın fotoğraflarını çekti. Ayrıca, kıtanın yüzeyindeki yükseltiler, buz tabakası kalınlığı ve diğer bilgiler ölçüldü.

BEKLENMEDİK SONUÇLAR
Antarktika’yı çıplak bir şekilde gösteren harita, bilim insanları şaşırtan bazı sonuçlar sundu.

The Cryosphere dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Antarktika’daki buz hacmi geçmişte sanılana oranla yüzde 4,6 daha fazla çıktı.

Ayrıca, kıtanın en derin noktasının Byrd Buzulu’nda yer aldığı ve geçmişte en derin olduğu düşünülen noktadan 400 metre daha aşağıda bulunduğu belirtildi. Antarktika’nın en büyük buzullarından biri olan Byrd, 134 km uzunluğunda ve 24 km genişliğinde.

Discovery News’in haberine göre, ‘The Bedmap2’ adı verilen harita, gelecekte insanlığa fayda sağlayabilir.

Araştırma ekibinde yer alan Hamish Pritchard, ‘Antarktika buzulunun yükseltisi, kalınlığı ve yapısını anlayarak gelecekte buz örtüsünün modellerini çıkarabileceklerini’ belirtti. Pritchard, “Gelecekte deniz seviyesinin ne kadar artabileceğini anlamak adına bu bilgiler çok önemli” dedi.


Bir yanıt yazın

Connect with: