Dünya üzerindeki herkes İnternet’e bağlanırsa ne olur?

Herkes İnternet’e bağlandığında ne olacak?

Dünya üzerindeki herkes İnternet’e bağlanırsa ne olur? Bu sorunun cevabı gerçekten ilginç…

İnternet’te aktarılan veri miktarı hızla artıyor. Gelecekte ne kadar veri kullanacağımını merak eden bir bilgisayar uzmanı, düzenlediği araştırmada her gün 3GB veri aktarımı yapacağımız sonucuna vardı.

Genellikle pek akla gelmese de veri indirmek de enerji tüketimine neden olan bir aktivite. İngiliz Bristol Üniversitesi’nde görevli bir bilgisayar uzmanının raporundaki rakamlara göre sonuçlar oldukça şaşırtıcı.

Araştırmacılar, gelişmiş bir dünyada her kullanıcının aynı seviyede medya tüketimi yapacağını ve tamamen bulut teknolojisine geçeceği varsayımını kullandılar. Bu varsayımlar altında araştırmacılar, kullanıcıların her gün 3GB’dan fazla bir veriye ihtiyaç duyacağını hesapladılar. Bu 2030’da tüm nüfus için 2.570 exabayt’a denk geliyor (bir exabayt, bir milyar gigabayttır). Bu etkinlik için gereken güç ise 1.175 gigawatt’a ulaşıyor.

Yapılması gerekenler ve gelecek

Bu dev rakamlar, geçtiğimiz günlerde IEEE CloudCom 2010’da görüşlerini paylaşan araştırmacılar Chris Preist ve Paul Shabajee’i harekete geçirdi. Araştırmacılar tüketimle ilgili bazı stratejiler önerdiler. Preist ve Shabajee’ye göre kullanıcılar ‘dijital çöplüğü’ azaltacak bir davranış biçimine sahip olmalılar. Örneğin web sayfası tasarımları daha az veri kullanacak şekilde tasarlanmalı ve gereksiz yere yüksek çözünürlüklü resimler kullanılmamalı.

Gelecek hakkındaki benzer araştırmalar oldukça karamsar olsa da Priest bu konuda umutlu: “Gelecekte çevre konusunda bir takım sıkıntılar meydana çıkacak olsa da, dünyanın büyük bir bölümünün geniş bant bağlantıya sahip olması büyük bir olasılık.”


Bir yanıt yazın

Connect with: