Notebook’lar neden çok ısınır ?

Bugünkü yazımda basitçe notebook ( Dizüstü ) bilgisayarların belli süre sonra neden aşırı ısınmasını ve buna nelerin neden olduklarını anlatacağım.

Dizüstü bilgisayarlar normal PC lere göre daha çok ısınırlar bunun sebebi kasanın küçülmesi soğutma ünitelerinin minimum ölçülerde hesaplanması ve kasa içerisindeki hava sirkülasyonunun normal PC lere göre daha az olmasıdır.

Notebook PC ler bir süre sonra aşırı ısınmaya başlar bunun nedeni genelde soğutucularının hava kanallarının tıkanması veya fanın devir hızının düşmesidir buna genelde toz zerrecikleri neden olur.

Dizüstü Bilgisayarlarda Kompakt hale getirilmiş ve üzerinden geçecek hava miktarları hesaplanarak kasa boyutuna göre minimum ölçülere getirilmiş bakır alüminyum karışımı bir soğutucu kullanır. Bu soğutucular üzerlerinden geçirilecek hava miktarına göre hesaplandığı için fan hızının düşmesi bile soğutucunun CPU ünitesini yeterince soğutamamasına neden olur. Soğutucu ünitesinin fanın göndediği havayı iyi geçirememesi ünitenin sürekli ısınmasına ve belli süre sonra bilgisayarınızın ekran kartı ve CPU sunun arızalanmasına neden olur buda anakart değişimi demektir ki maliyetli bir işlemdir.

Bilgisayarınızı tozlu veya rutubetli biryerde kullanıyorsanız veya bilgisayarınızın soğutucu kısmı aşırı ısınıyorsa bilinki FAN ve Soğutucu üniteniz dolmuş demektir ve en kısa zamanda temizlenmesi gerekmektedir. Bu temizlik hem bilgisayarınızın arıza yapmasını engelleyecek hemde ısı yüzünden kaynaklanan Performans azalmasını önleyecektir.

Aşağıda bir fan ünitesinin ne hale gelebileceğini gösteren resimler bulunmaktadır. Ben ken di bilgisayarımı kendim temizledim ve nasıl yapıldığını paylaşmak istedim.

Bilgisayarın kasasını açmaya başlıyoruz.

Fanın örüntüsü oldukça tozlu durumda.

Kasanın Üst kısmının çıkarılmış hali

Fan ve soğutucu ünitesinin görünüsü Bu her NB de farklıdır.

Fan ve soğutucu ünitedinin tam ortası oldukça iğrenç durumda :)

Ünitenin temizlenmiş hali

Not :  Teknik bilgi ve beceriye sahip değilseniz Bilgisayarının kasasını açmaya çalışmayın ! Notebook kasaları birçok film yollarla kasa ve anakarta bağlıdır yanlış bir hareketinizde bu filmlere veya filmlerin bağlı olduğu soketlere zarar verebilirsiniz !

Sevgiyle kalın,

Aziz Özdemiroğlu
teknolojik-blog.Com

Creative Commons License
Notebook’lar neden çok ısınır ? by teknolojik-blog.Com is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.


Notebook’lar neden çok ısınır ?” için bir yorum

  • 13 Eylül 2012 de 01:22
    Permalink

    Gerçekten süper açıklamışsınız, benimde son bir aydır iyice rahatsız edici oldu. Hatta notebooku kapatınca odanın nasıl sessizleştigine ve bu gürültünün bundan çıktığına inanamıyorum. Şimdi resimlerdeki görüntüye baktımda içler acısı o toz nedir :( benim notebookta böyleyse tühki tüh :(

Bir yanıt yazın

Connect with: