Mükemmel İngilizce İçin Robot

G.Kore bugüne kadar,kendi İngilizce öğretmenlerine ek olarak binlerce Amerikalı,Kanadalı, Güney Afrikalı ve diğer milletlerden kişiyi ülkeye getirdi.Ama bu program bütçeyi zorladı.
Derken sahneye kadife sesli ve zor beğenir öğretmen ‘Engkey’ çıktı.Penguen biçimli küçük robot Engkey,sembolik ve pratik anlamda ilerleme,başarı ve ulusal gurur demek.
Ancak tahammül edemediği tek şey,kötü telaffuz.Engkey,sakarca üzerine eğilen bir erkek öğrenciye “Bu seferki iyi değildi.Aksanına daha fazla dikkat et.Hadi tekrar deneyelim” diyor.Adını ‘İngilizce jokeyi’ ifadesinin kısaltmasından alan Engkey,Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü Zeki Robotlar Merkezi’nde ekip lideri olan Choi Muntaek’in büyük umudu.Choi,”Engkey üç ila beş yıl kadar bir süre sonra,anadili İngilizce olanların yerini alacak” diyor.
Dr.Choi’nin ekibi yakın zamanda,daha önce Engkey’i görmemiş olan Seullu dört 6.sınıf öğrencisini robotla tanıştırdığı bir deneme yaptı.Öğrencilerden birisini takip eden Engkey,onun yarım metre kadar uzağında durdu ve kadın sesiyle onu selamladı.Robot erkek sesiyle de hizmet veriyor ama Dr.Choi’ye göre,kadın modeli eğitim açısından daha etkili görünüyor.Engkey daha sonra çocuğu,plastik meyvelerle dolu bir rafa doğru götürdü.Engkey “Size nasıl yardımcı olabilirim?” deyince,öğrenci “Meyve satıyor musunuz?” diye sordu.Engkey sevinçle,”Vay,gayet iyi!” dedi.
Hareketli bir müzik çalan robot,etrafında dönüp sol elini kaldırarak ‘Çak bir beşlik’ hareketi yaptı.Göğsündeki ekranda beliren yıldızlar,öğrencinin notunu gösterdi.Hayret içindeki öğrencilerden Yang Ui-ryeol,”Beni dinleyen ve bana cevap veren bu makine harika.Sanki canlı gibi” dedi.Ancak Engkey,kendisini tasarlayanların hayallerini gerçekleştirebilmek için daha çok yol kat etmeli.Öğrencilerle sadece hafızasında kayıtlı cümleleri kullanarak konuşabilen robot, öğrenciler değişik bir cümle kurduğunda ne yapacağını şaşırıyor.
Kötü telaffuzu nedeniyle Engkey’den azar işiten Yang Ui-ryeol,onu yatıştırmak için “Seni seviyorum” diyor.Bu cümle hafızasında olmadığı için,Engkey’in yapacağı bir şey yok.Robot sadece “Aksanına dikkat etmelisin” diye tekrarlıyor.Öğrenci “Elmayı severim” demesi gerekirken “Elmayı sevmem” dediğinde,Engkey donup kalıyor.Robota hafifçe dokunan öğrenci,”Hey,yaşıyor musun?” diyor.
Ülkenin en iyi bilim adamlarının çalıştığı, ahşap binalardan oluşmuş yüksek güvenlikli enstitüdeki deneme ve yanılma süreci,G.Kore’nin robotlarla ilgili büyük amaçlarının bir sembolü.Enstitü geçen ay,bu yıl içinde 11 akıllı robotun deneneceğini duyurdu.
Bunlar arasında,lunaparklarda dolaşarak bilet satacak olan “gişe robotları” ve 250 kilometrelik Kuzey Kore sınırının bazı kısımlarını koruyacak,sürekli çalışan bir kamera,gece görüşü ve öldürücü ateş gücüyle donatılmış “robot askerler” de bulunuyor.
Ancak en dikkate değer adım,ülkenin robotlardan eğitim araçları olarak faydalanma planı.Eğitim Bakanlığı Şubat ayında,ülkedeki 8 bin 400 anaokulunun tümünü 2013’e dek robotlarla donatma hedefinin bir parçası olarak, yüzlerce robot dağıtmaya başladı.Dr.Choi zorlukların farkında.
Bu kış daha fazla okulda yapılacak testlerden sonra Engkey’i satışa sunmayı ve fiyatını düşürmeyi umuyor.Robotun 24 ile 32 bin dolar arasındaki mevcut fiyatını,8 bin doların altına çekmeye çalışıyor.Robotun kubbe gibi kafası olan,kutuya benzer gövdeli,tekerlekli ve çocuk büyüklüğündeki bir modeli sınıfta yoklama alıyor,masal okuyor ve çocuklarla şarkı söylüyor.Yavru köpek boyutundaki daha küçük bir model,jimnastik dersinde yardımcı oluyor ve sertçe dokunulduğunda gözlerinde kırmızı ışık yanıyor.
Uzmanlara göre,süslü oyuncaklardan biraz daha büyük olan bu robotlar çocukları hızla yaklaşan robot çağına hazırlıyor.İngilizce öğretmeni Kim Bo-yeong,enstitü bu yılın başlarında güneydeki Masan şehrinde Engkey’i denediğinde,çocukların deneylere katılmak için birbiriyle yarıştığını söylüyor.Kim,”Hepsi robotları sevdi.Anadili İngilizce olan yabancıların karşısından hata yapmaktan çekinerek utanıyorlar.Ama robotlarla daha kolay konuşabiliyorlar” diyor.
Deneyleri değerlendiren bağımsız bir kaynak,Engkey’in her zaman bir teknik operatöre ihtiyaç duyduğunu fark etti.Chungnam Ulusal Üniversitesi profesörü Ban Jae-chun,”Engkey sınıfın bir köşesine atılmış pahalı bir hurda metal yığını olmak istemiyorsa, daha çok gelişme göstermeli” diyor.


Bir yanıt yazın

Connect with: