IPv6’ya geçiş ne anlama geliyor?

IPv4 adresleri tükendi, IPv6’ya geçiş başladı. Peki internetteki değişim sizin için ne değiştirecek?

IPv4 adreslerinin tükenmiş olduğunu artık bir çoğumuz biliyor. Bunun manası ise zaman içinde IPv6’ya geçiş yapılacak olması. Peki tüm bunlar internet ve biz kullanıcılar için ne anlama geliyor?

IPv4, şu an kullanmakta olduğumuz dört grup rakamdan oluşan IP adresleri. Örneğin router’ızın kullandığı IP adresi muhtemelen 192.168.1.1’dir. IPv4’ün sahip olduğu tüm kombinasyonları bugün tüketmiş durumdayız. IP adresi olmadan internete yeni bilgisayarlar eklemek mümkün olmamaktadır. Çözüm ise IPv6’yı kullanmaktan geçiyor. IPV6 adresleri şuna benziyor:

3ffe:1900:4545:3:200:f8ff:fe21:67cf

IPv6 ise bize uzun süre yetecek çok daha fazla kombinasyon sunuyor.

Değişiklik bizi nasıl etkileyecek?

IPv4 adreslerini akılda tutmak, telefon numaralarını akılda tutmaktan çok da farklı değil ancak IPv6 ile bu daha zor olacak. Derine indiğimizde ise IPv6, IPv4’den farklı bir şekilde çalışıyor ve hem yazılımsal hem de donanımsal destek gerektiriyor. IPv6 desteği hepsinde olmasa da birçok modern bilgisayar donanımında mevcut. Donanımınızın IPv6 destekleyip desteklemediğini görmenin en kolay yolu ise komut satırından geçiyor. Windows’da ipconfig komutunu, Mac veya Linux’da ifconfig komutunu çalıştırabilirsiniz. Bu komutlar varsa donanımınıza ait IPv6 adreslerini listeleyecektir.

IPv6’nın çalışması için yazılım desteği de gerekiyor. Ancak burada endişeleneck bir şey yok zira bu konuda yapacağınız bir şey yok ve yazılım desteği zamanla sunulacaktır.

Değişiklikler ne zaman başlayacak?

8 Haziran 2011 Dünya IPv6 gününde Google ve Facebook gibi şirketler, IPv6’nın 24 saatlik test etkinliğine katılacaklar. IPv6, kullanıcılar için muhtemelen uzun bir süreönem taşımayacak. Popüler bir tarayıcı kullanıyorsanız, gerektiğinde bu destek verilecektir; aynısı birçok donanım için de geçerli. Muhtemelen yazılımınızı yükseltmekten başka bir şey yapmanız gerekmeyecek, tabi ki IPv6 ile uyumsuz bir donanımınız varsa işe bunlar da dahil.

Sonuç olarak; IPv6’ya geçiş internete bağlantımızı kısıtlamayacak veya durdurmayacak, ancak bu süreçte bazı sorunlar meydana gelebilir.


Bir yanıt yazın

Connect with: