Kripto Para Nedir ?

Merhaba Teknolojik Blog okurları.

Bu makalemizde yeni çağın geleceği matbu para birimlerinin yerini alacak para birimi Kripto Para nedir onu size kısaca anlatmaya çalışalım.

Başlangıçta Kripto paraların Crypto ve currency kelimelerinin bir araya getirilmesiyle yaratılmış olan cryptocurrency deyimi kripto (şifreli para) anlamına geliyor.

Kripto para;
internet aracılığıyla kullanılan, hiçbir merkezi otoriteye ya da aracı kuruma bağlı olmayan, sanal para birimini ifade ediyor. Kripto paralar ancak belirli şifreler kullanılarak yerleştirildiği sanal cüzdanlardan yine şifreler aracılığıyla çıkarılıp kullanılabildiği için bu adı taşıyorlar. Kripto para birimleriyle kişiler ya da kurumlar tıpkı gerçek parayla yaptıkları gibi harcama yapabiliyor ya da para kabul edebiliyor.

Kripto para ile ilgilenen arkadaşlar, zamanla düşüncelerinden şu soruyu geçirmişlerdir. Gerçek paranın yerini almaya başlar mı / başlıyor mu ?

Aslında kısaca Evet diyebiliriz. Kesinlikle kullanım amacı ve gelişen teknolojiye bağlı olarak günümüz çağında insanoğlunun hız ve zaman açısında kullanımı için Kripto paralar gerçek parların yerini almaya baişlayacak. Fakat şu aşamada devletler nezdinde basılan kâğıt para veya yeraltı zenginlikleri olan madenler gibi devlet itibarından kaynaklanan bir değerleri olmamaktadır. Kripto parların değerini belirleyen,kullanıcılarının onu bir değiş tokuş aracı olarak kabul etmelerinden ya da bir emtia gibi görmelerinden kaynaklanıyor. Bir kripto paranın değerinin belirlenmesi arz ve talebe bağlı olarak Borsa da işlem görmesine bağlıdır..

Sanal paraların asıl paralara çevrimi şu aşamada Borsa diye tabir edilen Kripto para kurumlarda komisyon karşılığı alım ve satım işlemleri yapılarak sağlanmaktadır. Ülkemizde de bu işlemi yapan bir kaç kurum bulunmaktadır. .

Kripto Paraların geleceği ne zaman tam olarak şekillenir ?

Kripto Paraların varlığını başlangıçta bir çok ülke kabul etmez iken, artık aksine bir çok devlet inceleme ve kullanım amaçlarına yönelik çalışmalara başladı. Devletlerin hükümet yetkilileri verimsiz tehlikeli ve güvenilmez tabiri kullandıkları Kripto paralara şimdi kazanç ve vergilendirme çözümleri bulmaya çalışıyor.

Yakın gelecekte bu paraların ister istemez tüm dünya da resmi olarak kullanıldığını ve kabullenildiğini göreceğiz.

Bugün piyasada işlem gören ve yeni çıkan paraların toplamda işlem hacimleri 479.6 milyar dolara yükselirken, toplamda kripto para birimleri sayısı son 24 saatte 11 adet daha artarak 1,541’e çıktığını takip edebiliyoruz.

2017 yılının son aylarına kadar Kripto parların en büyüğü olan BITCOIN yaklaşık 20.000 USD civarında işlem görmüştür. Kripto para birimleri piyasasının belirleyicisi Bitcoin bugün itibari ile 10 bin dolara yakın işlem görmektedir.
Bu geçen senenin son aylarında Devletler tarafından yapılan baskı ve engellemelere rağmen halen varlığını koruduğunu ve gücünü toparlamaya çalıştığını göstermektedir.

169.6 milyar dolarlık piyasa hacmiyle Bitcoin Kripto para piyasanın yüzde 35.4’ünü oluşturmaktadır.

Piyasalarda yapılan analizler incelendiğinde zamanı gelince tüm devletlerin kendi kripto paralarını çıkaracağını bir gün göreceğimizi tahmin ediyoruz. Hatta şimdiden bir kaç devlet bunun alt yapısını yaptığını medyadan takip edebiliyoruz.

Her geçen gün gelişmekte olan bir teknolojinin karşısında durmaya çalışan devletler aslında teknolojinin gerisinde kaldıklarının bir gün farkında olacaklardır.


Bir yanıt yazın

Connect with: