İnternet Sahtekarlıkları !

Güvenlik yazılımı geliştiricisi PandaLabs’a göre internet dolandırıcıları genellikle “kendi heveslerini” kullanarak kullanıcıları tuzağa düşürüyorlar.

Şirketin bir raporuna göre son 10 yılda siber suçlular tarafından en çok kullanılan yöntemler arasında “evlenmeye hazır rus kadınlar”, “Nijeryalı finans uzmanları” ve “denizaşırı çalışanlar” bulunuyor. Suçluların izlediği yöntem, genellikle aynı. Kullanıcıya öncelikle e-posta veya sosyal ağ yoluyla başvuruluyor. Ardından kullanıcıdan bir takım bilgilerle e-posta, telefon veya faks ile geri dönüş yapması isteniyor.

PandaLabs, dağıtım ve sıklığa göre son 10 yılda en çok rastlanan dolandırıcılıkların şunlar olduğunu söylüyor:

Nijeryalı “419” sahtekarlığı: İnternette beliren ilk sahtekarlıklardan biri olan Nijerya sahtekarlıkları, kendini yenileyerek hayatını sürdürüyor. Bu tür saldırılarda genel olarak Nijerya dışarısına büyük bir miktarda para aktarmak isteyen birinden e-posta alıyorsunuz. Ancak öncelikle bir miktar parayı (1.000 dolar gibi) Western Union gibi bir hizmet ile aktarmanız isteniyor. Bu parayı gönderdiğinizde, kontakt kurduğunuz kişi ortadan kayboluyor ve paranız yanıyor.

Yabancı piyango: İndandırıcılığı Nijeryalı sahtekarlıktan dahi az olan bu saldırıda, yabancı bir ülkede piyango kazandığınızı iddia eden bir e-posta alıyorsunuz. Gönderen kişi, parayı gönderebilmek için sizden kişisel bilgilerinizi istiyor. Ve tabi ki paranızı da istiyor (genellikle 1.000 dolar). Paranız tabi ki boşa gidiyor ve bir daha geri gelmiyor.

Çifte Nijeryalı: Suçlular size Nijeryalı sahtekarlığın kurbanı olanları kurtaracak bir fon kurulduğunu söyleyen bir e-posta gönderiyorlar ve sizin de bir miktar hakkınız olduğunu söylüyorlar. Ancak bu tazminatı alabilmek için öncelikle 1.000 dolar ödemeniz gerekiyor.

Yok olan kız arkadaş: Genellikle Rusya’dan güzel ve genç bir kız size ulaşıyor ve sizinle buluşmak için can atıyor. Yaşadığı sorunlardan dolayı sizi hemen görmek istiyor, ancak yolculuk masraflarını sizin ödemenizi rica ediyor. Parayı gönderdiğinizde ise kız arkadaşınızın yerinde artık yeller esiyor.

Denizaşırı iş teklifi: Yabancı bir şirket, size günde 3.000 dolara kadar para kazanabileceğiniz inanılmaz bir iş teklifinde bulunuyor. Ancak bu işte çalışabilmek için öncelikle banka hesap bilgilerinizi vermeniz gerekiyor. Bu sahtekarlıkta dolandırıcılar, sizin hesabınızı diğer kurbanlardan çaldıkları paraları depolamak için kullanıyorlar. Ardından sizden parayı Western Union ile bir hesaba göndermenizi istiyorlar. Böylece farkından olmadan dolandırıcıların suç ortağı olmuş oluyorsunuz.

Yardıma ihtiyaç duyan dost: Sahtekarlar, Facebook, Hotmail ve benzer sitelerdeki oturum açma bilgilerinizi ele geçirerek parolanızı değiştiriyorlar. Bu durumda siz hesabınıza erişemiyorsunuz ve sahtekarlar, tüm kişilerinize tatildeyken soyulduğunuzu ve otel masraflarını ödemeniz için para istediğinizi yazıyor.

Müşterinin hatası: Çevrimiçi sitelerde ev, araba gibi değerli varlıklar satıyorsanız sahtekarlar sizinle iletişim kuruyor ve hemen ödeme yapmak istediklerini söylüyorlar. Çeki aldığınızda istediğinizden daha fazla ödendiğini görüyorsunuz. Sahtekarlar sizden bu farkı geri ödemenizi istiyorlar (genellikle Western Union ile). Farkı sahtekarlarlara gönderiyorsunuz, ancak çek geri dönüyor ve onlara gönderdiğiz paradan oluyorsunuz.


İnternet Sahtekarlıkları !” için bir yorum

Bir yanıt yazın

Connect with: