HSTS Nedir ?

HTTP Strict Transport Security (HSTS), web sitelerinin kullanıcılarına daha güvenli bir deneyim sunmalarına yardımcı olan bir güvenlik mekanizmasıdır. HSTS, bir web sitesinin HTTPS kullanarak güvenli bir bağlantı sağlaması için gereken yöntemleri zorlar.

HSTS, bir web sitesi sahibinin web tarayıcısına, sitenin gelecekteki tüm isteklerinin HTTPS kullanarak güvenli bir şekilde yapılması gerektiğini bildiren bir HTTP yanıtı göndermesi ile yapılandırılır. Tarayıcı, bu yanıtı aldıktan sonra, belirtilen süre boyunca, sitenin HTTPS kullanımını zorlar ve HTTP isteklerini otomatik olarak HTTPS’e yönlendirir. Bu sayede, site kullanıcılarının HTTP üzerinden yapılan bağlantılar aracılığıyla gerçekleştirilen ağ saldırılarına karşı korunmasına yardımcı olur.

HSTS, önemli güvenlik avantajları sunar. Örneğin, bir site kullanıcısı, HTTPS kullanmadan bir web sitesine bağlandığında, saldırganlar HTTPS bağlantısını çözümleyip, HTTP aracılığıyla sitenin kullanıcı kimlik bilgilerini ele geçirebilirler. HSTS, böyle bir saldırıyı önlemek için tasarlanmıştır.

HSTS’nin kullanımı oldukça basittir. Bir web sitesi sahibi, site sunucusuna bir HTTP yanıt başlığı ekleyerek HSTS’yi yapılandırabilir. Örneğin, “Strict-Transport-Security: max-age=31536000; includeSubDomains” gibi bir HTTP başlığı ekleyerek, tarayıcılar sitenin gelecekteki tüm isteklerinin HTTPS kullanarak yapılması gerektiğini bilirler.

Burada “max-age” belirtilen süreyi ifade eder ve “includeSubDomains” tüm alt etki alanları için HSTS kullanımını etkinleştirir.


Bir yanıt yazın

Connect with: