GüneÅŸ’te son 400 yılın en büyük patlamaları bu yıl olacak.

NASA’ya göre GüneÅŸ’te son 400 yılın en büyük patlamaları bu yıl olacak. Ocak’ta baÅŸlayan hareketlilik sürüyor. Dördüncü patlama dalgasının ilk görüntüleri geçen hafta çekildi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın güneÅŸteki patlamalarla ilgili öngörüleri doÄŸru çıkıyor. Ocak ayında baÅŸlayan patlamalar giderek büyüyor. Üçüncü patlama dalgası 8 Mart’ta baÅŸlamıştı. Son görüntüler ise geçen hafta çekildi. Bunun dördüncü bir dalga olup olmadığı henüz bilinmiyor.

NASA’nın dün 15 dakika arayla çektiÄŸi görüntü ve resimlerde güneÅŸ fırtınası ve bunun yol açtığı patlamalar açıkça görülüyor.

İlk görüntü öğleden sonra saat 17:45’te çekildi. Bir NASA çalışanı geçtiÄŸi tweet’te, “Åžu an güneÅŸte patlamalar oluyor. Patalamaların olduÄŸu yer güneÅŸteki fırtınanın da merkezi olabilir” dedi.

GüneÅŸ’te meydana gelen patlamalar yaydıkları röntgen ışığı ÅŸiddetine göre latin harfleriyle düşükten büyüğe göre A, B, C, M ve X diye 5 sınıfa ayrılıyor.

En düşük seviye olan A 0.0’da Yer yörüngesinde 1 metre kareye düşen 10 nanovat ışına karşılık geliyor.

Patlamanın şiddetine göre belirlenen her bir kademe artışında metre kareye düşen ışın miktarı 10 kat artıyor.

GüneÅŸ’te son dönemlerdeki en büyük patlama X17 yani 1 milyon nanovat ÅŸiddetindeydi ve Ekim 2003’te yaÅŸanmıştı.

Uzmanlar, 4 Temmuz 2009’da GüneÅŸ’in güney yarımküresinde meydana gelen patlamanın 2008 yılı 25 Martı’nda meydana gelen M 1,7 ÅŸiddetindeki patlamadan sonra en büyük patlama olduÄŸunu açıklamışlardı.


Bir cevap yazın

Connect with: