Güneş’te son 400 yılın en büyük patlamaları bu yıl olacak.

NASA’ya göre Güneş’te son 400 yılın en büyük patlamaları bu yıl olacak. Ocak’ta başlayan hareketlilik sürüyor. Dördüncü patlama dalgasının ilk görüntüleri geçen hafta çekildi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın güneşteki patlamalarla ilgili öngörüleri doğru çıkıyor. Ocak ayında başlayan patlamalar giderek büyüyor. Üçüncü patlama dalgası 8 Mart’ta başlamıştı. Son görüntüler ise geçen hafta çekildi. Bunun dördüncü bir dalga olup olmadığı henüz bilinmiyor.

NASA’nın dün 15 dakika arayla çektiği görüntü ve resimlerde güneş fırtınası ve bunun yol açtığı patlamalar açıkça görülüyor.

İlk görüntü öğleden sonra saat 17:45’te çekildi. Bir NASA çalışanı geçtiği tweet’te, “Şu an güneşte patlamalar oluyor. Patalamaların olduğu yer güneşteki fırtınanın da merkezi olabilir” dedi.

Güneş’te meydana gelen patlamalar yaydıkları röntgen ışığı şiddetine göre latin harfleriyle düşükten büyüğe göre A, B, C, M ve X diye 5 sınıfa ayrılıyor.

En düşük seviye olan A 0.0’da Yer yörüngesinde 1 metre kareye düşen 10 nanovat ışına karşılık geliyor.

Patlamanın şiddetine göre belirlenen her bir kademe artışında metre kareye düşen ışın miktarı 10 kat artıyor.

Güneş’te son dönemlerdeki en büyük patlama X17 yani 1 milyon nanovat şiddetindeydi ve Ekim 2003’te yaşanmıştı.

Uzmanlar, 4 Temmuz 2009’da Güneş’in güney yarımküresinde meydana gelen patlamanın 2008 yılı 25 Martı’nda meydana gelen M 1,7 şiddetindeki patlamadan sonra en büyük patlama olduğunu açıklamışlardı.


Bir yanıt yazın

Connect with: