Dalgınlar zeki olurmuş!

20130531084746_dalgin

Bir işe odaklandığınızda dünyayla bağlantınız tamamen kopuyor mu?
İşte bunun zekanız ile ilişkisi!

Current Biology dergisinde yayınlanan bir makaleye göre sürekli olarak derin düşüncelere dalan, önünde olup bitenlere dikkat etmeyen kişiler, IQ testinden yüksek puanlar alıyor.

Makalenin ele aldığı araştırma kapsamında yapılan testlere katılan kişilerden, beyaz zemin üzerinde hareket eden siyah şeritlerden oluşan görüntüleri izleyerek hareketin hangi yöne olduğunu tespit etmeleri istendi. Katılımcıların hareket yönünü tespit etmesinin kaç saniye sürdüğünü belirleyen araştırmacılar aynı zamanda standart bir IQ testi uyguladı. Araştırma sırasında gösterilen görüntülerdeki şeritlerin ekranı doldurma oranı sürekli olarak değiştirildi: Bazı görüntülerde şeritler ekranın tam ortasında küçük bir alana sıkışmış görülürken diğerlerinde tüm ekranı kapladı.

Araştırmacıların vardığı sonuçlar son derece ilginç: Görüntünün boyutu ve hareket yönünü tespit hızıyla, yüksek IQ ve odaklanma yeteneği arasında doğrudan bir ilişki var. Küçük görüntülerdeki hareket yönünü hızlı tespit eden katılımcılar, IQ testinden yüksek puan alma eğiliminde. Ancak görüntü büyüdüğünde, yüksek IQ puanı alan katılımcılar, diğer katılımcılara kıyasla daha kötü performans sergiliyorlar.

Araştırmacılar bunun, zeka ve odaklanma yeteneği arasındaki ilişkiden kaynaklandığını düşünüyorlar: IQ arttıkça büyük görüntü arka plan olarak değerlendirildiğinden kolaylıkla göz ardı edilebiliyor.

Yani edebiyat ve sinemadan tanıdığımız, derin düşüncelere dalıp gözünün önünde olup bitenleri göremeyen dalgın ve sakar dahi tiplemesinin aslında gerçek bir insan özelliğini betimliyor olma ihtimali yüksek.


Bir yanıt yazın

Connect with: