Sahtekarlıkta Son Nokta !!!

Çinlilerden “pes” dedirten disk!

Çin malı “çakma”lara dikkat derken boşuna demiyoruz: Bu diskin içinden çıkanlara inanamayacaksınız!

Fiyatlarıyla hepimiz için çekici gelseler bile, Çin malı taklit ürünlerden kaçınılması gerektiğini sizlere sık sık hatırlatıyoruz. İşte bu uyarımızda ne kadar haklı olduğumuzu gösteren son olay, Rusya’da yaşandı.

Rusya’da yaşayan ve adı açıklanmayan bir kullanıcı, internet üzerinden 500 GB’lık, Samsung markalı bir harici sabit disk siparişi verdi. Kullanıcıyı siparişi verdiği yere iten ise, ürün fiyatının normalin neredeyse yarısı kadar olmasıydı.

Disk eline ulaştığında hemen verilerini yedekleyen kullanıcı, ilk şoku, yedeklediği verileri kontrol ettiğinde yaşadı. Diskte verilerinin sadece küçük bir kısmı vardı. Yedekleme işlemini tekrar tekrar denese de, sonuç değişmedi.

Bunun üzerine diski bir teknik servise götüren kullanıcı, asıl şoku orada yaşadı. Diski açan teknik servis elemanları, içerisinde 2 adet ağır cıvata, 128 MB’lık bir flash bellek ve ilginç bir mekanizma olduğunu gördü.

Ne işi var bu civataların orada?

Çinli “uyanık” üretici, civataları ağırlık yapması için yerleştirmişti. Özel sistem ise, verilerin 128 MB’lık belleğe yazılması sırasında devreye giriyordu. Disk dolduğundaişlem durmuyor, ancak daha önce yazılan verilerin üzerine yazmaya devam ediyordu. Başka bir deyişle, 128 MB dolduğunda, yeni veriler eskilerinin üzerine kopyalanıyor ve işlem sorunsuz olarak tamamlanmış gibi gösteriliyordu.

Üzerinde Samsung logosu bulunan, USB 2.0 ve benzeri ibarelerin hemen göze çarptığı bu “çakma” Samsung disk, Çin’in kopya uzmanlarının işi ne boyuta taşıdığınıngüzel bir kanıtı. Siz siz olun, normal fiyatının neredeyse yarısına satılan ürünlere her zaman şüpheyle yaklaşın. Aksi halde si de, 500 GB’lık kaliteli bir diski çok ucuza aldığınızı sanırken Çin’li uyanıkların tuzağına düşebilirsiniz…

 


Bir yanıt yazın

Connect with: