Vestel’in insansız uçağı 2013’de emre hazır!
Vestel İcra Kurulu BaÅŸkanı Ömer Yüngül, insansız hava aracı Karayel’in 2013 yılında sınır bölgesinde hizmet vermeye baÅŸlayacağını söyledi.
Yüngül, Vestel’in geliÅŸtirdiÄŸi yazılım ve donanım ile yapılan insansız hava aracı Karayel’in yapımında son aÅŸamaya gelindiÄŸini ifade etti.
Aracın son olarak ”göz” olarak tanımlanan parçası için yazılımlarının da tamamlandığını kaydeden Yüngül, ”Hava aracı için TSK’nın açtığı ihale 2 yıl önce tamamlandı. Bir yıl imza süreci yaÅŸandı. Projede de bazı gecikmeler oldu. Karayel’in 2013 yılı ortalarında hizmet vermeye baÅŸlayacağını düşünüyoruz. Öncelikle askeri kullanım için çalışacak. Ancak ardından farklı hizmetlere yönelik üretimimiz de olacak” dedi.
Karayel için geliÅŸtirdikleri teknolojiye güvendiklerini, bu teknolojinin Türkiye’yi bu alanda dünyanın üç ülkesinden biri haline getireceÄŸini ifade eden Yüngül, bu projeye geri dönüşüne bakmadan yatırım yaptıklarını, daha fazla yatırım yapmaktan da kaçınmayacaklarını söyledi.
Türkiye’nin bu alana yatırım yapması ve kendi teknolojisine sahip olmasının öneminin, Heronların bakımı konusunda Türkiye ve İsrail arasında yaÅŸanan krizde de ortaya çıktığına dikkati çeken Yüngül, ”GeliÅŸtirdiÄŸimiz teknolojinin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılması önemli bir referans olacak. Türkiye sınırında kendisini ispat edecek olan Karayel, dünyanın bilinen markaları arasına girecek” diye konuÅŸtu.
Vestel’in tamamen kendi tasarım ve donanımıyla ürettiÄŸi taktik insansız hava aracı Karayel, 18 bin feet yükseklikte 10 saatlik gözlem uçuÅŸları yapabilecek.
Aracın bu kapasitesinin artırılabileceği ifade ediliyor. Araç, pisti olmayan dağlık araziler ve gemi gibi platformlardan mancınık sistemiyle kaldırılıp paraşüt sistemiyle indirilebiliyor.