Twitter arÅŸivi ‘piyasaya açıldı’!

Twitter’ın Datasift ile ortaklaÅŸarak son iki yıla ait tweet arÅŸivini açmasıyla, piyasa araÅŸtırması yapmak isteyen ÅŸirketlerin önü açılmış oldu.

Şimdi şirketler pazarlama kampanyalarını planlarken kimleri hedefleyebileceklerini belirlemek ya da muhtemel piyasa hareketlerini tahmin etmek için twitter arşivlerinde araştırma ve analiz yapabilecek.

Bugüne kadar şirketler tweetlerde sadece 30 gün geriye gidilebiliyor, düzenli kullanıcılar da 7 günlük mesajlara bakabiliyordu.

İngiltere merkezli Datasift twitterda arşiv sunan ilk şirket oluyor. Şirket müşterilerinin bugünden itibaren iki yıllık tweetlere erişebileceğini açıkladı.

Datasift ÅŸirketinin pazarlama müdürü Tim Barker “Daha önce kimse bunu yapmadı. Büyük ve yeni bir internet hizmeti sunuyoruz. Her bir gün atılan mesajların miktarını düşündüğünüzde dev bir teknolojik baÅŸarı bu” diye konuÅŸtu.

Barker şirketin 24 saatte yaklaşık 250 milyon tweet aldığını bunların hepsinin içerik bakımından analiz edildiğini söyledi.

Bu iÅŸ için kullanılan yazılım aynı zamanda tweetlerin atıldığı yer ve sosyal medya etkisini de, kısmen ÅŸu anda kullanılmakta olan twitter izleme hizmeti Klout’a dayanarak kaydedecek. Özel hesaplar ve silinen tweetler ise endekslenmeyecek.

Datasift sunduğu hizmete büyük talep olduğunu yaklaşık 1000 şirketin hizmeti kullanmak için sıraya girdiğini bildirdi.

İstikrarlı bir ÅŸekilde çeÅŸitli gelir kaynakları yaratan twitter Datasift’ten ruhsat ücretinin bir yüzdesini alarak gelir saÄŸlayacak.

Hizmete ödenecek ücret kullanıcı ÅŸirketin boyutlarına göre deÄŸiÅŸecek. Datasift’in bireyler ve giriÅŸimciler için belirlediÄŸi temel giriÅŸ paketinin ücreti ayda 1000 dolar.

‘Yanlış yöne gidiyor’
Ancak bu adım özel hayatın ve yazışmaların mahremiyetinden yana gruplar tarafından kaygıyla karşılandı.

“Privacy International” adlı grubun yöneticisi Gus Hosein “İnsanlar twitterı arkadaÅŸlarıyla ve haberleÅŸme aÄŸlarıyla irtibat kurmak için kullanmaya baÅŸladığında mesajların kısa bir süre içinde ortadan kaybolacağına inanıyordu. Åžimdi tweetlerin iki yıla kadar deÅŸilip içinden bilgi ve yorum çıkarılması için iÅŸ çevrelerine satılması yanlış yönde atılmış çok radikal bir adımdır” diye konuÅŸtu.

Hosein “Anında bütün dünyanın katılabileceÄŸi büyük bir sohbet ortamı yaratmayı amaçlayarak ortaya çıkan twitter ÅŸimdi, katılımcılarının istemediÄŸi ve ücret de almadıkları dev bir pazar araÅŸtırma yatırımına dönüştürülüyor” diye ekledi.

Bu arada internette insan hakları grubu Electronic Frontier Foundation sunulan yeni hizmeti “irkiltici” diye tanımladı.

Datasift ise kullanıma giren teknolojiyi savunurken, insanların twittera tamamen kamuya açık bir alan olduğunu bilerek ve bunun için girdiklerini söylüyor.

Piyasalar için bilgi
Yeni teknoloji şirketlerin yakın gelecekte meydana gelebilecek, örneğin kitlesel gösteriler, hisse senetlerinde düşüş ya da yükselişler gibi gelişmeler hakkında tahminde bulunabilmesinin de bir yolu olarak sunuldu.

Ancak araÅŸtırma ÅŸirketi Ipsos-Mori’nin genel müdürü Ben Page, twitteri deÄŸerli kılacak en önemli ÅŸeyin eski twitlerın analizi deÄŸil an be an yayılan mesajların izlenmesi olduÄŸu kanısında.

Fakat Page yine de çok karmaşık bir dünya olan tüketici davranışlarına dair fikir verebilecek herşeye talep olacağını da kabul ediyor.


Bir cevap yazın

Connect with: