Twitter arşivi ‘piyasaya açıldı’!

Twitter’ın Datasift ile ortaklaşarak son iki yıla ait tweet arşivini açmasıyla, piyasa araştırması yapmak isteyen şirketlerin önü açılmış oldu.

Şimdi şirketler pazarlama kampanyalarını planlarken kimleri hedefleyebileceklerini belirlemek ya da muhtemel piyasa hareketlerini tahmin etmek için twitter arşivlerinde araştırma ve analiz yapabilecek.

Bugüne kadar şirketler tweetlerde sadece 30 gün geriye gidilebiliyor, düzenli kullanıcılar da 7 günlük mesajlara bakabiliyordu.

İngiltere merkezli Datasift twitterda arşiv sunan ilk şirket oluyor. Şirket müşterilerinin bugünden itibaren iki yıllık tweetlere erişebileceğini açıkladı.

Datasift şirketinin pazarlama müdürü Tim Barker “Daha önce kimse bunu yapmadı. Büyük ve yeni bir internet hizmeti sunuyoruz. Her bir gün atılan mesajların miktarını düşündüğünüzde dev bir teknolojik başarı bu” diye konuştu.

Barker şirketin 24 saatte yaklaşık 250 milyon tweet aldığını bunların hepsinin içerik bakımından analiz edildiğini söyledi.

Bu iş için kullanılan yazılım aynı zamanda tweetlerin atıldığı yer ve sosyal medya etkisini de, kısmen şu anda kullanılmakta olan twitter izleme hizmeti Klout’a dayanarak kaydedecek. Özel hesaplar ve silinen tweetler ise endekslenmeyecek.

Datasift sunduğu hizmete büyük talep olduğunu yaklaşık 1000 şirketin hizmeti kullanmak için sıraya girdiğini bildirdi.

İstikrarlı bir şekilde çeşitli gelir kaynakları yaratan twitter Datasift’ten ruhsat ücretinin bir yüzdesini alarak gelir sağlayacak.

Hizmete ödenecek ücret kullanıcı şirketin boyutlarına göre değişecek. Datasift’in bireyler ve girişimciler için belirlediği temel giriş paketinin ücreti ayda 1000 dolar.

‘Yanlış yöne gidiyor’
Ancak bu adım özel hayatın ve yazışmaların mahremiyetinden yana gruplar tarafından kaygıyla karşılandı.

“Privacy International” adlı grubun yöneticisi Gus Hosein “İnsanlar twitterı arkadaşlarıyla ve haberleşme ağlarıyla irtibat kurmak için kullanmaya başladığında mesajların kısa bir süre içinde ortadan kaybolacağına inanıyordu. Şimdi tweetlerin iki yıla kadar deşilip içinden bilgi ve yorum çıkarılması için iş çevrelerine satılması yanlış yönde atılmış çok radikal bir adımdır” diye konuştu.

Hosein “Anında bütün dünyanın katılabileceği büyük bir sohbet ortamı yaratmayı amaçlayarak ortaya çıkan twitter şimdi, katılımcılarının istemediği ve ücret de almadıkları dev bir pazar araştırma yatırımına dönüştürülüyor” diye ekledi.

Bu arada internette insan hakları grubu Electronic Frontier Foundation sunulan yeni hizmeti “irkiltici” diye tanımladı.

Datasift ise kullanıma giren teknolojiyi savunurken, insanların twittera tamamen kamuya açık bir alan olduğunu bilerek ve bunun için girdiklerini söylüyor.

Piyasalar için bilgi
Yeni teknoloji şirketlerin yakın gelecekte meydana gelebilecek, örneğin kitlesel gösteriler, hisse senetlerinde düşüş ya da yükselişler gibi gelişmeler hakkında tahminde bulunabilmesinin de bir yolu olarak sunuldu.

Ancak araştırma şirketi Ipsos-Mori’nin genel müdürü Ben Page, twitteri değerli kılacak en önemli şeyin eski twitlerın analizi değil an be an yayılan mesajların izlenmesi olduğu kanısında.

Fakat Page yine de çok karmaşık bir dünya olan tüketici davranışlarına dair fikir verebilecek herşeye talep olacağını da kabul ediyor.


Bir yanıt yazın

Connect with: