Dengesiz Rolanti ve Stop etme sorunu ( Boğaz Kebeği Sorunu ) !

Aracınız Rolantide çalışırken Devir saati geziyor ise veya arada bir aracınız stop ediyorsa Bogaz Kelebeğiniz ( Throttle Boady ) resimdki gibidir. Temizleyin yada bilen birine temizletin. Bu parçayı söküp temizlemek en iyi sonuç verenidir, diğer yöntemlerin hepsi en fazla bir hafta sonra o alanın yeniden pislik dolmasına neden olur tabi sıkılan malzeme ile de ilgili eğer yağ bazlı bir sprey ise işiniz daha zor. Bu yüzden bu işi bilen birinin yapmasında fayda var. sökülünce adaptasyon denen alignment işlemi gerekmektedir. Bu işlem servo motorun sensörlerden aldığı verileri karşılaştırıp boğaz kelebeğinin nasıl davranacağının belirlenmesi için gerekmektedir.  Bazı araçlar bu işi otomatik olarak yapmaktadır benim aracım yapıyormu bilmiyorum o yüzden VAG-COM kablo kullanacağım. Boğaz kebeği üç parçadır sadece iki parçanında temizlenmesi gerekir. IAC ( IDLE Acceleration Control Valve ) rolantide araca stop etmemesi için gereken havayı sağlayan servo motor, genelde hava kanalı tıkandığından takılabilir bu parçanın çok rahat dönmesi gerekmektedir. Birde Kelebek denen kısım zaten açtığınızda ilk bu kısmı görürsünüz. Servo dişlilerinde veya servo motorunda bir sorun var ise uğraşmanın bir anlamı yok zaten çokta pahallı bir parça değil. Benimkinin temizlenme zamanı gelmiş rolanti geziyor ve yoğun trafikte dur-kalk’larda stop etmeye başladı. Araç stop ederken EPC ve Motor arızayıda yakıyor Restart edince düzeliyor ama çok fazla yakmaya başladı. İnsanın canınıda sıkıyor tabiiki bu durum…

Bu haftasonu düzgün bir ustaya temizletmeyi düşünüyorum tabi işçiliği düzgün birini bulabilirsem. Genelde kötü işçilik işlerin daha kötüye gitmesine denen olabiliyor… Malesef basit bir parçayı komplike bir aletmiş gibi gösteren ve temizlemeyi bile beceremeyen aslında uğraşmak istemeyen ustalar bulunmakta. Düzgün bir yer bulamazsam kendim temizleyeceğim ve aşamaları sizlerle paylaşacağım.

Şu anki Durum : Araç ısındıktan sonra rolanti gezmeye başlıyor. Gaz verip vırakınca devir saati Stop edevek kadar düşüyor ve yükseliyor. Arada yoğun trafikte dur kalk yaparken stop ediyor. EPC ve Motor arıza yanıyor. Restart Edince EPC sönüyor bir müddet kullandıktan sonra tekrar restart edince motor arızada sönüyor.

IMG_4812 IMG_4813 IMG_4814

 

Not : Teknik Bilgiye ve El becerisine sahip değilseniz bu parça ile sakın oynamayın !!! Kelebeği elinizle hareket ettirmeye çalışmayın dişli setinizde bir takılma var ise dişlileri ( Gear denen kısım ) kırabilirsiniz.


Bir yanıt yazın

Connect with: