Süpermen’in hafıza kristalleri

Bilgisayarlar yakında bilgileri camdan yapılmış sabit disklere kaydedilebilecek.

İngiliz bilim adamları Süpermen filmlerinde görülen “hafıza kristalleri”ne benzeyen bir yöntemle bilgi depolamayı başardı.

Southmapton Üniversitesi araştırmacıları lazerler kullanarak cam parçalarının atomlarını yeniden düzenleyip bunları bilgisayar hafızasına dönüştürdü.

Araştırmacılar cam hafızanın şu anda kullanımda hafıza kartlarına kıyasla çok daha sağlam ve dirençli olduğunu iddia ediyorlar.

Şu anda sabit disklerde kullanılan hafızaların 20 yıl gibi kısıtlı bir kullanım süresi olup, yüksek ısı ve neme karşı dayanıklı değiller.

Cam hafıza 1,000 derece C’ye kadar dayanabiliyor, sudan da etkilenmiyor ve içinde kayıtlı bilgiyi binlerce yıl muhafaza edebiliyor.

Bilim adamları bilginin lazer kullanılmak suretiyle camın moleküler yapısına kaydedilebildiğini ve bu bilginin silinip yeniden yazılabildiğini belirttiler.


Bir yanıt yazın

Connect with:

Teknolojik Blog
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.