Yüzde yüz yerli ‘milli göz’ geliyor!

Önemli bir adım atılıyor; ilk Türk savaş jeti projesinde de kullanılacak.

Türk savaş uçaklarının gece şartlarında gündüz gibi operasyon yapmasını sağlayacak milli sistem ‘AselPod’ için geri sayım başladı.

F-16’ların, deneme uçuşları için bu sistemlerle havalanmaya başladıkları öğrenildi. Sistem, testlerin ardından, Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek. Böylece savaş uçaklarının millileştirilmesi yolunda önemli bir adım atılmış olacak. ‘Milli göz’ün, 2023 yılında hayata geçirilmesi planlanan ‘ilk Türk savaş jeti’ projesinde de kullanılması öngörülüyor.

Projenin büyüklüğünün yaklaşık 50 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, F-16 ve F-4 savaş uçaklarında halen LANTIRN (Gece için alçak irtifa seyrüsefer ve hedefleme kızılötesi ışını) sistemini kullanıyor. Son olarak Kandil’deki PKK hedeflerine dönük hava operasyonunda yurtdışı kaynaklı bu teknoloji kullanıldı. Yeni projenin nihayete ermesiyle birlikte, bu sistemin yerini yüzde yüz yerli tasarım olan ve milli imkânlarla geliştirilen ‘AselPod’ alacak.

‘AselPod’da gece görüş ve hedefleme kabiliyeti sağlayacak termal kamera ile yüksek büyütmeli gündüz kamerası yer alıyor. Sistem, lazer güdümlü mühimmatlara uygun işaretleme yapabilecek ve pilota hedef mesafe bilgisi iletecek donanıma da sahip. ABD, İsrail ve Fransa’nın ardından Türkiye’nin bu kritik sistemi üreten dördüncü ülke olduğu belirtiliyor. İsrail yapımı insansız gözetleme uçakları Heronlarda da şu anda yine Aselsan tarafından geliştirilen ‘Aselflir’ isimli yerli sistem kullanılıyor.


Bir yanıt yazın

Connect with: