YouTube yasağının kalkması Google’a yaradı

YouTube’a erişimin önündeki 2 buçuk yıllık engelin kalkmasını ardından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, YouTube’a alternatif erişim sağlayan ve Google aramamotoru ile birlikte çalışan bazı “ip”lere konulan yasağı da kaldırdı.

YouTube’a erişimin önündeki 2 buçuk yıllık engelin kalkmasını ardından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, YouTube’a alternatif erişim sağlayan ve Google arama motoru ile birlikte çalışan bazı “ip”lere konulan yasağı da kaldırdı.

Bir telif ajansının Atatürk’e hakaret içeren videoların haklarını satın alarak, YouTube’dan kaldırmasının ardından, Ankara Savcılığı da erişim engelini kaldıracak adımı atmış ve Emniyet Genel Müdürlüğü Bilim Suçları Büro Amirliği’ne yazı yazarak YouTube’un kapatılmasına gerekçe olan ve Atatürk’e hakaret içeren dört videonun siteden kaldırılıp kaldırılmadığını sormuştu.

Emniyettin söz konusu videoların kaldırıldığına yönelik cevabı üzerine savcılık, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 8. maddesinin 9. fıkrasına dayanarak YouTube’a erişimin engellenmesi kararının kaldırılmasına karar verdi.

GOOGLE DA RAHATLADI

Ayrıca, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı; yasaklı olan YouTube’a Google üzerinden erişildiğini ve Google’ın “ay-pi”lerinin(ip) yüzde 95’ini YouTube’un kullandığını tespit etmişti.

Böylece, YouTube’a alternatif erişim sağlayan ve Google arama motoru ile birlikte çalışan bazı “ip”ler de engellenmişti.

Google yönelik yapılan her engelleme artı bir yük oluşturduğundan, Google üzerinden YouTube’a yapılan bağlantıyı engellemek için konulan yasak nedeniyle “Google Maps” gibi Google’un birçok servisi yavaşladı.

Edinilen bilgiye göre, bunun üzerine, YouTube yasağını kaldıran savcılık, YouTube’a erişim sağlayan Google ile birlikte “ip”ler üzerindeki engelleme kararını da kaldırdı. Böylece “ip” engellemelerinden kaynaklanan yoğunluk, yasağın kaldırılmasıyla birlikte Google’un yükünü azaltarak, Google’nun tekrar eski hızına dönmesine sağlandı. Savcılık kararı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderildi.


Bir yanıt yazın

Connect with: