Yeni batarya teknolojisi geliyor !

Taşınabilir her tip cihazın içinde yer alan Lithium batarya teknolojisi John B. Goodenough tarafından bulunmuştur. Bu buluş tüm taşınabilir cihazların kaderini olumlu yönde etkilemiş ve daha küçük yapılarda olmasını sağlamıştır. Lithium bataryalar hafif alaşımlardan meydana gelmektedir, ayrıca diğer batarya türlerine ( NMh, Lead Acid ) nazaran çok daha fazla enerji depolayabilmekte ve daha fazla şarj deşarj avantajı sağlamaktadır.

Şu an kullanılan teknolojide bataryaların içinde likid elektrolitler kullanmaktadır. Likid elektrolitler bazı sorunlara ve kayıplara neden olmaktadır. Li-iON bataryaların en büyük sorunlarından biri ise patlama ve yangın riskleridir. Lithium elementi hava ile temas ettiğinde durdurulamaz bir kimyasal tepkime başlatır ve kaynak tükeninceye kadar yanmaya devam eder. Yanma ve patlama videolarını Youtube üzerinden arayarak izleyebilirsiniz.

Bu teknolojiyi icat eden John B. Goodenough şimdi bu teknolojinin geliştirilmesinde devrim niteliğinde bir yenilik sunuyor. Bu yeni teknolojide kayıplara ve iç dirence neden olan sıvı elektrolit cam haline getiriliyor.

Yeni teknoloji ile daha yüksek hızda şarj imkanı elde edilmekte (Life Cycle) ve daha fazla şarj deşarj avantajı sağlamaktadır. Eski sisteme göre 3 kat daha fazla enerji depolayabilmekte, en önemlisi de bu bataryaların yanma ve patlama riskinin olmaması.

Bu teknoloji şimdilik araç üreticileri için geliştirilmektedir. Fakat bu bataryaları yakın zamanda taşımakta olduğumuz her cihazın içinde kullanmaya başlayacağımızdan eminim.

Taşınabilir sistemlerin sınırsız enerjiye ihtiyacı olduğu düşünülürse bu bile büyük ve heyecan verici bir gelişme.

Örneğin şu anki bataryalar ile 200 KM gidebilen bir araç yeni teknoloji bataryalar ile 600 KM gidebilecek ve bu yeni nesil araç teknolojisi adına muhteşem bir gelişme.

Yine benim en merak ettiğim ve bu alanda kendi çalışmalarımın da olduğu Drone teknolojisi. 35 40 Dk lık uçuş sürelerinin saatlere çıkması inanılmaz bir gelişme.

Şimdilik malesef sınırsız enerji verecek bir batarya mümkün değil. Olanla yetineceğiz :)

Sevgiyle Kalın,

Teknolojik-Blog.com


Bir yanıt yazın

Connect with: