Windows 8 ve Sanallaştırma

Ourghanlian yaptığı söyleşide belki de Windows 8’den bekelntilerini dile getiriyor ancak bir Microsoft çalışanından bunları duymak yine de güzel birşey.

Kullanıcılar Windows 8’e geçtiklerinde bigisayarlarına sadece işletim sistemi ve belki de bir antivirüs kuracaklar, başka herhangi bir şeye ihtiyaçları olmayacak. Geri kalan tüm ihtiyaçlar için Hyper-V V3 (yeni nesil Hyper-V), App-V ve MED-V imdada yetişecek. İhtiyaç duyulan uygulamaların bazıları bulut işletim sistemleri üzerinden (Office Live Apps) bir kısmı Windows 7, Linux gibi çeşitli sanal işletim sistemlerinden bir kısmı da kullandığımız bilgisayardan gelecek. Bir önceki yazıda bahsedilen tek tuş ile fabrika ayarlarına dönme işleminin de arka planında belki de bu ütopya yatıyor :)

Ancak belirtmek gerekir ki App-V ve MED-v ürünleri şuan sadece Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP) içerisinde özel olarak lisanslanıyor, bu da demek oluyor ki Microsoft sanallaştırmayı tek bilgisayar çalışan evlere bile sokmak için lisanslama ve ürün satış politikalarında değişikliğe gidecek.

Bahsi geçen söyleşide Microsoft’un aslında Windows 7 içerisinde de bulundurduğu belirtilen MinWin teknolojisinden de bahsediliyor. Kısaca bahsetmek gerekirse MinWin; çekirdek, donanım sürücüleri ve TCP-IP bölümlerinden oluşan en ufak çalışabilir yapı, çalışmaktan kastımız ise bir bilgisayarı boot etmek ve ağa bağlamak, bu sayede tüm sanallaştırma teknolojilerine erişim sağlanmış olacak, yine bulut işletim sistemlerinin istemci tarafı da bu tarz bir teknoloji ile donanım bağımsız tüm hizmetlere erişimi sağlayabilecek zira MinWin diskte 25 MB ramda 40 MB yer kullanıyor.

Windows 8 ile gelmesi planlanan bir diğer sanallaştırma bazlı teknoloji ise güncelleştirmeler ile alakalı. Hyper-V V3 ile öngörülen yapıda işletim sistemleri (ki bahsi geçen Windows 8) kapalıyken update edilebilecek, işletim sistem içerisinde çalışan uygulamalar da kapalı durumdayken güncellenebilecek ve hatta yeni uygulamalar dahi kapalı işletim sistemi içerisine kurulabilecek. (Nedense aklıma birden Vmware’in sanallaştırma çözümleri geldi).

Bu ve bunun gibi konular en baştada söylediğimiz gibi bir hayal ürünü de olabilir talihsiz demeçler sonucunda duyurulmuş yenilikler de olabilir ancak ne olursa olsun yetkili bir Microsoft çalışanından bu tarz hayalleri dinlemek bile güzel bir duygu uyandırıyor.


Bir yanıt yazın

Connect with: