Windows 8 büyük diskleri böyle yönetecek!

Microsoft, daha önceki Windows’ların en büyük sorunlarından birini, Windows 8 ile işte böyle çözecek.

Windows 8’in çıkması beklendiği 2012’nin ortalarında sabit disk boyutları, bugünkünden çok daha büyük olabilir. Winodows 8’in blog sitesinde yer alan son gönderide, Windows 8’in “çok büyük kapasiteli” diskleri nasıl yöneteceği teknik detaylarıyla anlatıldı.

Microsoft, 2.2TB ve daha büyük sabit diskleri “çok büyük kapasiteli” olarak adlandırıyor ve 2015’de 8TB’lık diskleri görebileceğimizi söylüyor. Şirketin Windows 8’deki iki amacı ise büyük sabit disklerin tüm kapasitesinin adreslenebilir halde olması ve sürücü üreticilerine “daha verimli bir şekilde yönetilen fisiksel disk” imkanı tanımak. Bu ise 4KB’lık sektör boyutu anlamına geliyor.

Büyük sabit diskler için yapılan geliştirmeler

Sabit disk kapasitesini adreslenebilir hale getirmek isteyen Microsoft, buna yönelik birkaç yönteme başvuruyor. Bunlardan biri Mantıksal Blok Adresleme (LBA) yöntemini kulanmak. Matthew, yöntemi şöyle açıklıyor: “…her sektör önceden belirlenmiş bir boyuta sahip ve sektör 0’dan başlayıp sector n’e kadar devam edecek şekilde (n = toplam kapasite / sektör boyutu ), tekdüze artan bir sırada adresleniyor. ”

Windows 8’de büyük sabit diskleri desteklemenin diğer bir yolu ise, 1990’larda oluşturulan GUID bölüm tablosu adı verilen (GPT) ölçeklenebilir bölümleme şemasının kullanılması.

Matthew, günümüzdeki sabit disklerdeki kapasitenin artmasıyla bit’lerin giderek daha yakın yazıldığını ve SNR (Signal-to-Noise Ratio) oranının düştüğünü söylüyor. Bu hatalar nedeniyle Hata Düzeltme Kodları (ECC) depolamak zorunda olan sabit disklerde bu gereksinim, Matthew’e göre azaldı ve bu, daha büyük sektör boyutlarının ortaya çıkmasına neden oldu. Matthew, yazısında daha büyük 4K sektör boyutuna sabit disklerin Windows 8 tarafınan nasıl yönetileceğinden de bahsediyor.


Bir yanıt yazın

Connect with: