Web kameraları evinizdeki casus olmasın!

Bilişim uzmanları, evde veya ofiste kullanılan web kameralarının kullanıcıları gizlice izlemek önemli bir araç olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, kameranın önemli bir tehdit unsuru olduğuna işaret ederek, “Bilgisayara uzaktan bulaştırılacak bir virüsle görüntüleriniz alınabilir. Kamera açık olmasa dahi çalışabiliyor ve hiçbir belirti vermiyor. Bunun için gerekli olan o virüsün bilgisayara bulaştırılması ve kameranın ve internetin takılı olması” diye konuştu.

Alev Akkoyunlu, kullanılmadığı zaman web kamerasının fişinin çekilmesi gerektiğine işaret etti. Dahili kameralar için de devre dışı bırakılması önerisi yaptı. Akkoyunlu, “Çünkü bu virüs kameraları kullanarak internet aracılığıyla istediği kadar görüntü alabiliyor” ifadesini kullandı.

Bilinçli internet kullanımının son derece önemli olduğunu savunan Akkoyunlu’ya göre, hackerlerin yeni hedefi, anında mesajlaşma yazılımları. Messenger, Skype ya da Yahoo gibi anında mesajlaşma programlarının, zararlı yazılımların yayılmaları için etkili birer araca dönüşebileceğine işaret eden Akkoyunlu “Siber suçlular, potansiyel kurbanlarının bulaşıcı bağlantıları tıklamaları için her geçen gün yeni yöntemler uyguluyorlar. Bu kişiler artık önceden olduğu gibi ün peşinde değil. Bunu bir meslek ve kazanç kapısı haline getirdi. Bir büro çalışanı gibi belli saatlerde mesai yapan işçiler haline geldi” diye konuştu.

ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, bilgisayar güvenliği için şu önerilerde bulundu:

* Web kameranızı kullanmadığınız zamanlarda kapatın.

* Tanımadığınız birinden resimleri açmayın, dosyaları indirmeyin ve linklere tıklamayın.

* Anında mesajlaşma yazılımları aracılığı ile kişisel ve hassas bilgilerinizi paylaşmayın.

* Halka açık bir yerden internete bağlanıyorsanız ‘otomatik oturum açma’ özelliğini devre dışı bırakın.

* Mesajlaşma hesabınızın güçlü bir parolası olmalı. Farklı hesaplar için mutlaka farklı parolalar kullanın.


Bir yanıt yazın

Connect with: